Afbeelding
Nergens ben je veilig: Geweld volgt LGBTI-vluchtelingen van Centraal-Amerika tot in de VS
Uit de beweging

Nergens ben je veilig: Geweld volgt LGBTI-vluchtelingen van Centraal-Amerika tot in de VS

13 februari 2018

Op 27 november 2017 bracht Amnesty International het rapport ‘No Safe Place’ uit.

Daarin valt te lezen hoe de veiligheid van homoseksuele en transgender personen uit El Salvador, Guatemala en Honduras ernstig bedreigd wordt. Velen worden uitgeperst, aangevallen of zelfs vermoord door criminele bendes. De overheid van deze landen treedt niet op om hen te beschermen tegen wijdverspreide discriminatie en (seksueel) geweld. Integendeel: heel wat agenten doen er een schepje bovenop. Volgens een ngo uit Honduras werden tussen 2009 en 2017 275 moorden op homoseksuele mannen of transgender vrouwen vastgesteld, waarbij de meeste daders nooit werden aangeklaagd.Daarom zien vele mensen met een afwijkende seksuele geaardheid, genderidentiteit en/of -expressie zich genoodzaakt om hun thuisland te ontvluchten richting Mexico of de Verenigde Staten. Maar ook na deze gevaarlijke tocht (waarbij ze soms worden achtervolgd door bendes) wacht hen vaak haat en geweld.

In Mexico knijpt de overheid een oogje dicht wanneer LGBTI-vluchtelingen misbruikt worden, zelfs indien dit gebeurt door de politie. Volgens UNHCR had in 2016-2017 maar liefst twee derde van de Centraal-Amerikaanse homoseksuele en transgender vluchtelingen in Mexico geweld ervaren vanwege hun identiteit of geaardheid. Sommige vluchtelingen meldden dat ze in Mexico geen informatie kregen over hun asielrechten, dat hen werd afgeraden om er asiel aan te vragen en dat de Mexicaanse politie hen niet hielp wanneer hun mensenrechten werden geschonden.

Maar ook in detentiecentra in de Verenigde Staten kwamen ondraaglijke ervaringen aan het licht, zoals transgendervrouwen die samen met mannen werden opgesloten, met als gevolg nog meer discriminatie en (seksueel) geweld. Ook eenzame opsluiting kan hun lot zijn. Deze gruwelijke condities bovenop eerdere traumatische ervaringen maken dat meerdere transgendervrouwen ervoor kiezen om ‘vrijwillig’ terug te keren naar de landen die ze waren ontvlucht of niet bij machte zijn om zich tegen een gedwongen deportatie te verzetten. Daarenboven dreigt de toenemende Amerikaanse repressie van ‘Mexicaanse’ vluchtelingen deze hele situatie nog erger te maken.

De directeur van het Amerikaanse kantoor van Amnesty International noemt Centraal-Amerikaanse homoseksuele en transgendervluchtelingen “de meest kwetsbare vluchtelingen in de Amerika’s”. Daarbij noemt zij het verzuim van Mexico en de VS om in te grijpen terwijl deze vluchtelingen lijden onder extreem geweld “simpelweg crimineel”.

Meer weten?

Auteur: Mere Van Hove, Genderteam

Lees ook

Meer nieuws