Afbeelding
Nabeel Rajab is vrij!
Goed nieuws

Nabeel Rajab is vrij!

10 juni 2020

Na vier jaar gevangenis kwam mensenrechtenactivist Nabeel Rajab uit Bahrein gisteren vrij. Hij was veroordeeld voor het uiten van zijn mening op Twitter.

‘Het is een opluchting dat Nabeel Rajab eindelijk weer met zijn familie is herenigd’, zei Lynn Maalouf van Amnesty International. ‘Zijn familie heeft zich al die jaren voor hem ingezet. En hoewel dit een moment is om te vieren, moeten we ook niet vergeten dat Rajab vier jaar lang onterecht in de gevangenis zat en van zijn familie was gescheiden. Hij is niet de enige: in Bahrein zitten nog veel andere vreedzame activisten achter de tralies.’

Vast voor een tweet

Nabeel Rajab werd op 13 juni 2016 gearresteerd vanwege commentaar op het gewapende conflict in Jemen en verhalen over marteling in de Jaw-gevangenis in Bahrein, die in 2015 op zijn Twitter-account verschenen. Hij werd tot vijf jaar celstraf veroordeeld.

Rajab is een bekende mensenrechtenactivist uit Bahrein die al jaren wordt lastiggevallen door de autoriteiten vanwege zijn vreedzame kritiek en mensenrechtenwerk. Ook in 2012, 2014 en 2015 werd hij opgepakt en gevangengezet.

In 2002 richtte Rajab het Bahrein Centrum voor Mensenrechten op. Ondanks dat de vergunning van deze organisatie in 2004 werd ingetrokken, blijft het een van de belangrijkste mensenrechtenorganisaties in Bahrein. Een van de andere oprichters van het centrum is Abdulhadi Al-Khawaja, een mensenrechtenactivist die ook al jaren gevangenzit.

huisarrest

Rajab werd op 9 juni 2020 vrijgelaten, maar nog niet helemaal: hij moet het laatste deel van zijn straf nog in een andere vorm – bijvoorbeeld onder huisarrest – uitzitten.

‘De autoriteiten moeten nu Rajab is vrijgelaten, zijn veroordeling en straf intrekken en alle nog uitstaande aanklachten tegen hem intrekken. Daarnaast moeten de autoriteiten van Bahrein alle andere vreedzame activisten die gevangenzitten vrijlaten. Gezien de coronasituatie moeten ze ervoor zorgen dat er niet teveel mensen vastzitten en dat alle gevangenen toegang hebben tot medische zorg.’

Lees ook

Meer nieuws