Myanmar: staatsgreep gaande, Aung San Suu Kyi en anderen gearresteerd

Myanmar: staatsgreep gaande, Aung San Suu Kyi en anderen gearresteerd

Persbericht

De regeringsleider van Myanmar, Aung San Suu Kyi werd vandaag in de vroege ochtend gearresteerd. Ook andere hoge figuren van de regerende partij Nationale Liga voor Democratie (NLD) zijn opgepakt. Een aantal etnische partij- en studentenleiders, evenals prominente activisten en mensenrechtenverdedigers zouden ook zijn opgepakt. De opperbevelhebber van het leger heeft een eenjarige noodtoestand aangekondigd.


‘De arrestatie van Aung San Suu Kyi, hoge ambtenaren en andere politieke figuren is buitengewoon alarmerend. Tenzij de gedetineerden kunnen worden beschuldigd van een strafbaar feit volgens het internationaal recht, moeten ze onmiddellijk worden vrijgelaten.’

Ming Yu Hah van Amnesty International

Spanningen in Myanmar

De staatsgreep volgt op dagen van oplopende spanningen tussen NLD-functionarissen en militaire vertegenwoordigers in de aanloop naar de eerste zitting van het nieuwgekozen parlement die vandaag was gepland. De NLD van Aung Sang Suu Kyi won de verkiezingen van afgelopen november.

Het leger en zijn gelieerde partij, de Union Solidarity and Development Party (USDP), hebben melding gemaakt van wijdverbreide onregelmatigheden en wangedrag van de verkiezingscommissie bij de verkiezingen van 8 november 2020, waarbij de NLD haar parlementaire meerderheid verhoogde.

Zorgwekkend

‘Dit is een onheilspellend moment voor de mensen in Myanmar, het risico bestaat dat militaire onderdrukking en straffeloosheid zal toenemen. De gelijktijdige arrestaties van prominente politieke activisten en mensenrechtenverdedigers geven een huiveringwekkende boodschap af dat de militaire autoriteiten geen afwijkende meningen tolereren te midden van de huidige gebeurtenissen’, aldus Ming Yu Hah.

‘Eerdere militaire staatsgrepen en repressie in Myanmar hebben geleid tot grootschalig geweld en buitengerechtelijke executies door veiligheidstroepen. Amnesty International dringt er bij de strijdkrachten op aan terughoudendheid te betrachten, zich te houden aan de internationale mensenrechten en het humanitair recht en ervoor te zorgen dat de politie zo spoedig mogelijk de rechtshandhavingstaken hervat.’

Telefoon en internet blackouts

Tijdens de arrestaties in de vroege ochtend werden internet- en telefoonstoringen gemeld in verschillende delen van het land, waaronder in de hoofdstad Nay Pyi Taw, de grootste stad Yangon, en in de staten Shan en Kachin en de regio’s Mandalay en Sagaing.

‘Meldingen van een telecommunicatiestoring vormen een verdere bedreiging voor de bevolking in zo’n onstabiele tijd – vooral omdat ook Myanmar een pandemie bestrijdt, en omdat interne conflicten met gewapende groepen de Myanmarese burgers in verschillende delen van het land in gevaar brengen’, zegt Ming Yu Hah. ‘Het is van cruciaal belang dat de telefoon- en internetdiensten onmiddellijk worden hervat.

Oproep Amnesty International

‘De legerleiding van Myanmar moet duidelijk maken op welke juridische basis deze mensen worden vastgehouden. Ze moet ook garanderen dat de rechten van de gearresteerden volledig worden gerespecteerd, hen beschermen tegen mishandeling en dat ze toegang hebben tot advocaten van hun eigen keuze en contact hebben met hun familie. Ze moet laten weten waar zij vastzitten en hen toegang verlenen tot medische zorg.’

hier niet op duwen