Myanmar: eerste executies in meer dan 30 jaar

Myanmar: eerste executies in meer dan 30 jaar

Actueel

Op 25 juli 2022 voerden de autoriteiten van Myanmar vier executies uit. Het zijn de eerste executies in het land sinds de late jaren 1980.

"Deze executies komen neer op willekeurige levensberoving en zijn weer een voorbeeld van het gruwelijke mensenrechtenrecord van Myanmar. De vier mannen die zijn geëxecuteerd werden door een militaire rechtbank veroordeeld in uiterst geheime en zeer oneerlijke rechtszaken. De internationale gemeenschap moet onmiddellijk in actie komen, want er zouden nog meer dan 100 mensen in de dodencel zitten na soortgelijke veroordelingen", reageert Erwin van der Borght, regionaal directeur van Amnesty International.

"Al meer dan een jaar houden de militaire autoriteiten van Myanmar zich bezig met buitengerechtelijke executies, foltering en een heel scala aan andere mensenrechtenschendingen. De militairen zullen gewoon doorgaan met het vertrappen van mensenlevens als ze niet ter verantwoording worden geroepen."

"Terwijl steeds meer landen stappen nemen om de doodstraf af te schaffen, begint Myanmar na meer dan dertig jaar weer met executies. Dit gaat niet alleen in tegen de wereldwijd trend van afschaffing van de doodstraf, maar druist ook in tegen internationale mensenrechtenwetten en -standaarden. Myanmar isoleert zich steeds meer. Wij dringen er bij de autoriteiten op aan onmiddellijk een moratorium op executies in te stellen als een eerste kritieke stap", aldus Erwin van der Borght.

Bekende activisten geëxecuteerd

Volgens de staatsmedia in Myanmar zijn vier executies uitgevoerd. Twee van de mannen die zijn geëxecuteerd, zijn bekende activisten in Myanmar.

Phyo Zeya Thaw, een voormalig lid van de National League for Democracy, de politieke partij van Aung San Suu Kyi, en Kyaw Min Yu – ook bekend als Ko Jimmy – werden beiden ter dood veroordeeld door een militair tribunaal in januari voor aanklachten die te maken hadden met explosieven, bommen, en het financieren van terrorisme onder de Anti-Terrorisme Wet. Amnesty International is van mening dat deze aanklachten politiek gemotiveerd zijn.

Zowel Phyo Zeya Thaw als Ko Jimmy zijn bekende activisten en zaten jarenlang gevangen. Amnesty International voerde actie voor hen beiden.

Twee andere mannen, Hla Myo Aung en Aung Thura Zaw, werden veroordeeld voor de mogelijke moord op een vrouw die zou werken als informant voor het leger in Hlaing Tharyar in Yangon.

Alle vier de mannen werden genoemd in het artikel in de Global Light of Myanmar, een krant van de regering.

Achtergrond

Nadat de autoriteiten van Myanmar de Martial Law Order 3/2021 (noodtoestand) invoerden, werd de autoriteit om burgers te berechten belegd bij speciale of militaire tribunalen. Hier worden aangeklaagden in korte rechtszaken berecht zonder mogelijkheid tot beroep. Deze rechtbanken spreken zich uit over een groot aantal misdrijven, ook die waarop de doodstraf kan staan.

Onder internationale wetgeving zijn executies die zijn opgelegd na oneerlijke rechtszaken een schending van het recht op leven, en ook het recht niet te worden gefolterd of mishandeld.

De laatst bekende executies in Myanmar waren aan het eind van de jaren 1980. Sinds de militaire staatsgreep in het land in februari 2021, is er een grote stijging geweest in het aantal doodvonnissen. Het is een middel voor het leger in hun voortdurende vervolging, intimidatie en lastigvallen van iedereen die de moed heeft zich kritisch uit te spreken.

Amnesty International is altijd en overal tegen de doodstraf. Meer dan tweederde van de landen in de wereld hebben de doodstraf in wet of praktijk afgeschaft.

hier niet op duwen