Myanmar: dorpen platgebrand in functie van etnische zuivering van Rohingya

Myanmar: dorpen platgebrand in functie van etnische zuivering van Rohingya

Persbericht
  • Tactiek van verbrande aarde om Rohingya te verdrijven uit provincie Rakhine
  • Meer dan 80 locaties in lichterlaaie sinds 25 augustus
  • Meer dan 370.000 Rohingya over de grens gevlucht in minder dan drie weken
  • Getuigenissen tonen aan dat aanvallen gepland, moedwillig en systematisch zijn

Amnesty International heeft nieuwe bewijzen verzameld die aantonen dat in het noorden van Rakhine State de tactiek van verbrande aarde op grote schaal wordt toegepast. Myanmarese veiligheidsdiensten en milities leggen er volledige dorpen van Rohingya in de as en schieten blindelings op mensen die trachten te vluchten.

De organisatie analyseerde data van brandhaarden, satellietbeelden, foto’s en video’s. Amnesty interviewde ook tientallen ooggetuigen in Myanmar en over de grens in Bangladesh. Het onderzoek toont aan dat Rohingya-dorpen de afgelopen drie weken doelmatig en systematisch platgebrand werden.


“De bewijzen zijn onweerlegbaar: de Myanmarese veiligheidsdiensten zetten het noorden van Rakhine State doelbewust in vuur en vlam om de Rohingya te verjagen uit Myanmar. Het gaat hier overduidelijk om etnische zuivering,”

-Tirana Hassan, Amnesty’s crisisexpert.


“Er is een duidelijk en systematisch patroon van misbruik: veiligheidsdiensten omsingelen een dorp, schieten op burgers die in paniek wegvluchten en steken de huizen in brand. In juridische termen spreken we over misdaden tegen de mensheid – systematische aanvallen op burgers en gedwongen deportatie.”

 

hier niet op duwen