Afbeelding
Muhammad Bekzjanov vrij na 17 jaar cel in Oezbekistan
Goed nieuws

Muhammad Bekzjanov vrij na 17 jaar cel in Oezbekistan

24 februari 2017

De Oezbeekse journalist Muhammad Bekzhanov werd op 22 februari vrijgelaten na een verblijf van 17 jaar in de gevangenis. Hij is een van de journalisten die het langst achter de tralies hebben gezeten.

Bekzhanov werd in 1999 gearresteerd. Hij werd beschuldigd van betrokkenheid bij een reeks terreuraanslagen in februari van dat jaar in Tasjkent. Als uitgever van de verboden krant ‘Erk’ en broer van Muhammad Salih, leider van de oppositiegroep Volksbeweging van Oezbekistan, was hij eerder al lastiggevallen door de autoriteiten.

Nadat hij in hechtenis was genomen, werd Bekzhanov gemarteld en slecht behandeld. Hij werd geslagen met rubberen knuppels, verstikt en met elektrische schokken bewerkt. Hij werd gedwongen zichzelf te beschuldigen van “misdrijven tegen de staat”. De rechtbank stelde geen vragen bij de aard van zijn “bekentenis” en was ook niet geïnteresseerd in zijn aantijgingen dat hij was gefolterd. In augustus 1999 werd hij veroordeeld tot 15 jaar celstraf.

Onder een amnestieregeling kreeg Bekzhanov in 2003 bijna vier jaar strafvermindering. Maar in december 2011, drie maanden voor hij zou worden vrijgelaten, kreeg hij zomaar vijf jaar cel extra erbij, voor wat werd omschreven als “ongehoorzaamheid aan de rechtmatige eisen van de gevangenisdirectie.”

In december vorig jaar keek Bekzhanovs familie hoopvol uit naar zijn vrijlating, die nakend was. Maar de gevangenisdirectie liet weten dat Bekzhanov in eenzame opsluiting zat. Zijn ervaring, en die van veel andere gevangenen in Oezbekistan, wees erop dat eenzame opsluiting een disciplinaire maatregel is, die aan een willekeurige verlenging van de gevangenisstraf voorafgaat. De vrees daarvoor bleek deze keer ongegrond.

“We verheugen ons om de vrijlating van Muhammad Bekzjanov, maar blijven vragen om gerechtigheid vragen en een onderzoek naar zijn beschuldigingen van foltering. De verantwoordelijken daarvoor moeten gerechtelijk vervolgd worden”, zegt Amnesty International.

Amnesty International heeft Muhammad Bekzhanov zelf nog niet rechtstreeks kunnen contacteren sinds zijn vrijlating.

Muhammad Bekzhanov was één van de individuen waarvoor wereldwijd geschreven werd tijdens de Schrijfmarathon in 2015. Bedankt!

Lees ook

Meer nieuws