Afbeelding
Mongoolse ter dood veroordeelde krijgt gratie
Goed nieuws

Mongoolse ter dood veroordeelde krijgt gratie

21 oktober 2009

Amnesty verwelkomt het bericht dat de doodstraf van de 33-jarige Buuveibaatar uit Mongolië is omgezet in een gevangenisstraf. Buuveibaatar kreeg gratie van de Mongoolse president Ts. Elbegdorj.

Buuveibaatar werd op 1 augustus 2008 door het Bayangol District Court in de hoofdstad Ulaanbaatar ter dood veroordeeld voor de moord op de nieuwe vriend van zijn voormalige vriendin. Zijn vader beweerde dat hij de moord uit zelfverdediging pleegde.

De dag na de moord werd hij gearresteerd en meegenomen naar het politiebureau waar hij gedurende de hele nacht werd ondervraagd. Hij had geen toegang tot een advocaat. Volgens de vader van Buuveibaatar legde Buuveibaatar een bekentenis af nadat hij was mishandeld.

Amnesty verwelkomt de beslissing van de Mongoolse president om de doodstraf van Buuveibaatar om te zetten, maar dringt erop aan dat Mongolië een moratorium op de doodstraf instelt en alle executievonnissen van ter dood veroordeelden gevangen omzet in gevangenisstraffen.

Ten minste vijf mensen werden in 2008 in Mongolië geëxecuteerd. In het land heerst absolute geheimhouding rondom de doodstraf. De familie en advocaten van ter dood veroordeelden krijgen geen bericht van een op handen zijnde executie en de lichamen van geëxecuteerde gevangenen worden nooit aan de familie overgedragen. Ook de omstandigheden in de dodencel zijn naar verluidt erg slecht.

Lees ook

Meer nieuws