Afbeelding
Misbruik Amerikaanse wapens bevestigt nood aan wapenembargo
Persbericht

Misbruik Amerikaanse wapens bevestigt nood aan wapenembargo

23 februari 2009

Zowel Israël als Hamas hebben wapens afkomstig uit het buitenland gebruikt om aanvallen uit te voeren op burgers. Dat zegt Amnesty International vandaag bij het vrijgeven van nieuwe informatie over het gebruik van wapens tijdens het drie weken durende conflict in Gaza en het zuiden van Israël.

Amnesty International roept de Verenigde Naties op om een uitvoerig wapenembargo in te stellen.

"Israëlische troepen hebben witte fosfor en andere wapens, geleverd door de VS, gebruikt en daarmee ernstige schendingen van het internationaal humanitair recht begaan, waaronder oorlogsmisdaden. Die aanvallen hadden de dood van honderden kinderen en andere burgers tot gevolg, evenals een massale vernietiging van huizen en infrastructuur," aldus Donatella Rovera, hoofd van de Amnesty International onderzoeksmissie naar het zuiden van Israël en Gaza.

"Tezelfdertijd hebben Hamas en andere Palestijnse gewapende groeperingen, honderden raketten – ofwel binnengesmokkeld ofwel zelfgemaakt met buitenlandse onderdelen - afgevuurd op plaatsen in Israël waar zich burgers bevinden. Hoewel deze aanvallen een stuk minder dodelijk zijn dan het Israëlische wapenarsenaal, is het afvuren van dergelijke raketten ook een oorlogsmisdaad en veroorzaakten ze de dood van verschillende burgers," zegt Donatella Rovera.

Zelfs vóór het drie weken durende conflict moeten de wapenleveranciers van beide partijen zich bewust zijn geweest van een patroon van terugkerend misbruik van die wapens. Zij zijn gedeeltelijk verantwoordelijk voor de overtredingen die met hun wapens begaan zijn. Zij moeten elke wapentransfer onmiddellijk stopzetten.

"Amnesty dringt er bij de VN Veiligheidsraad op aan om een onmiddellijk en uitvoerig wapenembargo in te stellen tegen Israël, Hamas en andere Palestijnse gewapende groeperingen totdat er effectieve mechanismen worden gevonden die ervoor kunnen zorgen dat wapens en ander militair materiaal niet gebruikt worden voor ernstige schendingen van het internationaal recht," zegt Lore Van Welden van Amnesty International Vlaanderen.

"Daarnaast zouden alle landen alle transfers van militaire uitrusting, bijstand en munitie aan Israël, Hamas en andere Palestijnse gewapende groeperingen moeten opschorten totdat er niet langer een aanzienlijk risico bestaat op schendingen van mensenrechten. Een terugkeer naar ‘business as usual’, met de voorspelbare verwoestende gevolgen voor de burgerbevolking in Gaza en Israël, is ontoelaatbaar."

"In het bijzonder de VS, als grootste wapenleverancier aan Israël, heeft de plicht om elke levering die bijdraagt tot grove schendingen van mensenrechten en oorlogsrecht, stop te zetten. De Obama-regering zou dan ook alle Amerikaanse militaire hulp aan Israël onmiddellijk moeten opschorten," zegt Lore Van Welden.

Al vele jaren lang zijn de VS de grootste leverancier van conventionele wapens aan Israël. Volgens een 10-jarige overeenkomst, die nog loopt tot 2017, zullen de VS voor 30 miljard dollar aan militaire hulp voor Israël vrijmaken. Dat is 25 % meer in vergelijking met de periode voorafgaand aan de regering Bush.

"Het Israëlische militaire offensief is in grote mate uitgevoerd met wapens, munitie en militaire uitrusting die door de VS zijn geleverd en die betaald zijn met Amerikaans belastingsgeld," zegt Lore Van Welden.

Bij het beëindigen van de gevechten in Gaza vonden de onderzoekers van Amnesty International stukken en onderdelen van wapens die door het Israëlisch leger werd gebruikt - waaronder vele afkomstig uit de VS - en dit op speelplaatsen van scholen, in ziekenhuizen en in woningen. Daaronder waren tankgranaten, onderdelen van mortiergranaten, brokstukken van Hellfire en andere luchtprojectielen, door F16 afgevuurde bommen, maar ook nog smeulende en sterk ontvlambare restanten van witte fosfor.

Het onderzoeksteam vond ook restanten van een nieuw type projectiel, blijkbaar afgevuurd vanaf onbemande toestellen. Dit nieuw projectiel doet grote aantallen kleine, scherpe metalen kubusjes ontploffen, elk tussen 2 en 4 millimeter groot. Deze dodelijke objecten werden diep in metalen deuren en betonnen muren teruggevonden, wat erop wijst dat dit type wapen erop gericht is om zoveel mogelijk schade aan te richten.

In het zuiden van Israël vond Amnesty International ook brokstukken van ‘Qassam’, Grad en andere raketten, afgevuurd door Hamas en andere Palestijnse gewapende groeperingen op plaatsen waar zich burgers bevinden. Deze ongesofisticeerde wapens worden ofwel clandestien Gaza binnen gesmokkeld ofwel in Gaza zelf gemaakt met onderdelen afkomstig uit het buitenland. Hoewel deze raketten niet nauwkeurig op een doel kunnen gericht worden en ook niet vergeleken kunnen worden met het Israëlische wapenarsenaal, hebben ze toch Israëlische burgerdoden veroorzaakt. Er vielen ook gewonden en er was schade aan eigendommen van burgers.

Meer informatie

Lees ook

Meer nieuws