Mijnbouwreus wordt halt toegeroepen

Mijnbouwreus wordt halt toegeroepen

Goed nieuws

Amnesty International noemt de beslissing van de Indiase overheid om mijnbouwbedrijf Vedanta te verbieden bauxiet te ontginnen in de provincie Orissa 'een historische overwinning' voor de rechten van de inheemse stammen in het gebied.

De Indiase minister van Milieu en Bosbeheer verbood op 24 augustus 2010 het mijnproject in de Niyamgiri Hills, het gebied waar Dongria Kondh en andere inheemse gemeenschappen leven. Volgens de minister zouden milieuwetten sterk worden overtreden en mensenrechtenschendingen van lokale gemeenschappen worden voortgezet.

"De Dongria Kondh en andere lokale gemeenschappen hebben jaren gevochten om dit zeer welkome resultaat te krijgen", zei Madhu Malhotra, Amnesty International’s onderdirecteur voor Azië en het Pacifische gebied.

Garanties

"De bedrijven en de overheid in Orissa moeten nu garanderen dat het mijnbouwproject niet simpelweg wordt verschoven naar een ander gebied, zonder dat er wordt gezorgd voor de nodige veiligheidsmaatregelen. Zij moeten de mensenrechten van de lokale stammen, waar ze ook opereren, altijd respecteren", aldus Malhotra.

Gedurende acht jaar hebben de Dongria Kondh en andere lokale stammen in Niyamgiri geprotesteerd tegen de plannen van Vedanta Resources en zijn dochteronderneming, Sterlite Industries India en de Orissa Mining Corporation.

Lees meer in het Engelstalig persbericht India rejection of Vedanta mine a landmark victory for Indigenous rights