Mexico: blik op het folterrapport onthult zware mensenrechtencrisis

Mexico: blik op het folterrapport onthult zware mensenrechtencrisis

Rapport

Foltering in Mexico neemt ongekende proporties aan, zo blijkt uit een nieuw rapport van Amnesty International.

De meldingen van verstikking, verkrachting, elektrische schokken en slagen op federaal niveau  zijn het afgelopen jaar meer dan verdubbeld, net nu President Peña Nieto volop bezig is met het voorbereiden van een nationale anti-folteringwet. 

“Hoewel het een jaar geleden ondenkbaar was dat de Mexicaanse foltercrisis nog meer uit de hand kon lopen, is dit vandaag wel degelijk het geval. De overheid blijft de ogen sluiten voor deze toestand die ze nochtans zelf gecreëerd heeft”, zegt Erika Guevara-Rosas, de Amerikaanse directeur van Amnesty International. 

Het aantal klachten ingediend op federaal niveau over foltering, is meer dan verdubbeld tussen 2013 en 2014: van 1165 naar 2403, volgens de gegevens van het kantoor van de Mexicaanse Federale Procureur-Generaal. De procureur meent dat er op basis van de ingediende klachten geen harde bewijzen zijn tegen de verantwoordelijken.

Ondanks de sterke stijging van het aantal meldingen van foltering en mishandeling, is het aantal slachtoffers dat onderzocht werd door officiële forensische deskundigen in 2014 gedaald. Momenteel zijn 1600 verzoeken om forensisch onderzoek naar foltering hangende bij de Federale Procureur-Generaal. 

De Mexicaanse President Peña Nieto beloofde een nieuwe nationale wet tegen foltering voor te stellen, als een eerste stap in de aanpak van deze crisis. Drie maand voor het verstrijken van de uiterste datum van goedkeuring van het parlement, is van een wetsvoorstel nog steeds geen sprake. 

“Een stevige anti-folteringswet die meer inhoudt dan slechts wat lege woorden op papier en die gerechtigheid garandeert, zou een goede eerste stap zijn voor Mexico om eindelijk komaf te maken met de diepe mensenrechtencrisis waar het land nu mee worstelt,” zegt Erika Guevara-Rosas. 

  • Lees HIER het volledige rapport (Engels).
  • We schreven onlangs ook een blogbericht over foltering in Mexico over Tailyn Wang
hier niet op duwen