Mensenrechtenverdediger uit Bahrein vrijgelaten

Mensenrechtenverdediger uit Bahrein vrijgelaten

Goed nieuws

Ebtisam al-Saegh, een mensenrechtenverdediger uit Bahrein, is vrijgelaten uit de gevangenis in de avond van 22 oktober.


“Ik wil iedereen van Amnesty heel hartelijk bedanken voor jullie inzet voor mij."


“Ik wil iedereen van Amnesty heel hartelijk bedanken voor jullie inzet voor mij. Ik wist dat jullie me steunden en dit gaf me vreugde en een gevoel van veiligheid, dat zo belangrijk is voor alle gevangenen”, zei Ebtisam bij haar vrijlating.

In de gaten gehouden

Drie dagen voor haar vrijlating voelde Ebtisam aan dat ze haar meer lastig vielen en haar beter in de gaten hielden. Zo vroegen ze haar waarom ze op de gang wandelde of waarom ze om meer drinkwater vroeg. Door gezondheidsproblemen moet Ebtisam namelijk regelmatig bewegen en door de medicijnen die ze neemt moet ze meer water drinken.

Net voor haar vrijlating doorzocht de staatsveiligheid haar cel grondig en namen ze al haar papieren mee. Ze vroegen Ebtisam om zich klaar te maken, maar ze mocht haar persoonlijke documenten, waaronder haar medische papieren en aantekeningen over misstanden in de gevangenis, niet meenemen. Toen Ebtisam protesteerde en aangaf de medische papieren nodig te hebben, mocht ze ze toch meenemen maar pas nadat alles was gekopieerd.

Ebtisam weet niet hoe haar rechtszaak er nu voor staat. Haar advocaat heeft nog steeds geen kopieën over de zaak ontvangen. Ze weten bovendien nog niet wat de voorwaarden voor haar vrijlating zijn.