Afbeelding
Mensenrechtenparcours in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België
Persbericht

Mensenrechtenparcours in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

27 juni 2019

De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (KMSKB) en Amnesty International hebben samen een mensenrechtenparcours uitgestippeld doorheen de collecties van de musea. Het parcours wordt vanaf september 2019 aangeboden aan schoolgroepen, groepen volwassenen en individuele bezoekers.

De afdeling "Museum op Maat" biedt ook aangepaste rondleidingen aan voor kwetsbare doelgroepen of bezoekers met een handicap. Elke eerste woensdag van de maand zijn er gratis rondleidingen voorzien, dankzij de steun van Become a Friend.

“Dit mensenrechtenparcours licht cruciale mensenrechten toe aan de hand van werken uit de collecties van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België. Het betreft werken van de vijftiende tot de eenentwintigste eeuw, zoals 'De gerechtigheid van keizer Otto' van Dirk Bouts of 'De landverhuizers' van Eugène Laermans.

Michel Draguet, algemeen directeur van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België.

“Elk thema verwijst naar een of meerdere artikelen van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens,” zegt Michel Draguet, algemeen directeur van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België.



De bezoeker krijgt ook toegang tot een tiental video’s aan de hand van QR-codes in het museum. De video’s tonen dialogen tussen kunstkenners en mensenrechtenexperten, bij topstukken uit de collectie. Tien verschillende mensenrechten worden in de video’s aangekaart.

Zo praten Françoise Tulkens, voormalig rechter aan het Europese Hof voor de Rechten van de Mens, en kunsthistoricus Anthony Spiegeler over gerechtigheid; journaliste Anne-Marie Impe en kunsthistoricus Jean-Philippe Theyskens hebben het dan weer over vrouwenrechten; terwijl Ellen Desmet, professor migratierecht aan de Universiteit van Gent, en kunsthistorica Isabelle Vermote het onderwerp migratie bespreken.

“We zijn verheugd dat we dit project samen met de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België hebben kunnen realiseren,” zegt Philip Hensmans, directeur van Amnesty International Belgique francophone. “Het zal helpen om een uitgebreid en divers publiek bewust te maken van de mensenrechtenproblematiek; om hen open te stellen voor de verschillende dimensies van kunst en de samenleving; om de kunstgeschiedenis en de mensenrechten in perspectief te plaatsen; en om reflectie te stimuleren.”

De volledige reeks videoclips zal op 2 september 2019 beschikbaar zijn.

Lees ook

Meer nieuws