Afbeelding
Meeste staten willen taaie bewapeningscontrole
Uit de beweging

Meeste staten willen taaie bewapeningscontrole

10 november 2007

Begin 2007 begon Ban Ki-Moon, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, met het verzamelen van de visies van alle lidstaten om zo een basis voor het Internationaal Wapenhandelverdrag vast te leggen. Tegen eind oktober 2007 lieten meer dan 90 lidstaten hun mening over zo een verdrag weten.

Tijdens de commissiezitting van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in november 2007 heeft de meerderheid van de aanwezige staten bevestigd dat zij een Internationaal Wapenhandelsverdrag willen. Ze dienden ook voorstellen in waarbij zij respect vragen voor de mensenrechten en het humanitair recht in de handel in wapens.

Dit is een sterk signaal dat er wereldwijd de politieke wil bestaat om iets aan de onverantwoordelijke en ongecontroleerde handel in wapens te veranderen. Deze politieke wil moet nu door het werk van de groep regeringsdeskundigen omgezet worden in een sterk en efficiënt Arms Trade Treaty (ATT).

In 2008 zal een groep van regeringdeskundigen uit 28 landen, met inbegrip van de grootste wapenexporteurs van de wereld overleg plegen over de haalbaarheid, het werkgebied en de parameters voor een internationaal Wapenhandelsverdrag. Dit is cruciaal, want dit zal de fundamenten leggen voor de onderhandelingen van een Verdrag in de toekomst. Op de vergadering van het Eerste Comité van de Algemene Vergadering van de VN in oktober 2008 zullen deze deskundigen hun rapport voorleggen.

De meeste staten wensen de stroom van wapens te controleren, maar een paar krachtige staten zoals de VS, China, Rusland en India blijven jammer genoeg zeer sceptisch. Deze landen zijn ervan overtuigd dat een inperking van wapenhandel en bezit de wereld niet ten goede komt. De VS waren de enige staat die tegen de ATT resolutie in de Algemene Vergadering in december hebben gestemd, toen 153 staten voor stemden. Er is dus nog werk aan de winkel!

Lees ook

Meer nieuws