Meer dan 20.000 arbeidsmigranten in Singapore in quarantaine

Meer dan 20.000 arbeidsmigranten in Singapore in quarantaine

Persbericht

Volgens berichten zijn meer dan 20.000 buitenlandse arbeidsmigranten in Singapore in ‘isolatieruimtes’  geplaatst.

"De snelle verspreiding van het coronavirus onder arbeidsmigranten in Singapore was al alarmwekkend. Het feit dat duizenden van hen nu dicht op elkaar in quarantaine zijn geplaatst, kan een ramp worden, mits hun mensenrechten worden gerespecteerd", zegt Rachel Chhoa-Howard van Amnesty International.

Strikte isolatie

Op 6 april maakten de autoriteiten van Singapore bekend dat twee slaapvertrekken voor buitenlandse arbeidsmigranten waren aangewezen als ‘isolatieruimtes’ in verband met een toename van coronagevallen. In de SS11 slaapzaal in Punggol en de Westlite Toh Guan-slaapzaal zijn tot nu toe 90 corona-gevallen vastgesteld.

Meer dan 20.000 arbeidsmigranten worden de komende veertien dagen in strikte isolatie geplaatst. Ze mogen niet naar een andere ruimte of verdieping gaan. De autoriteiten hebben aangegeven dat er wel tijd voor recreatie zal zijn. De arbeiders moeten gezondheidstests ondergaan, en degenen die ziek zijn worden van de andere bewoners geïsoleerd.

Geen mogelijkheid tot zelfbescherming

In de drukbevolkte slaapruimten hebben arbeidsmigranten geen mogelijkheid afstand te houden en zichzelf tegen besmetting te beschermen. Ze lopen groot risico met het coronavirus besmet te raken. Eerder al maakte Amnesty zich zorgen over het gebrek aan sanitaire voorzieningen in de accommodaties.

Quarantaine in overeenkomst met mensenrechten

Quarantaines moeten altijd worden opgelegd met respect voor mensenrechten. De autoriteiten van Singapore moeten hier rekening mee houden en ervoor zorgen dat iedereen de ruimte heeft om zich te isoleren en afstand te houden. Ook moeten ze ervoor zorgen dat iedereen toegang heeft tot water, sanitaire voorzieningen, medische hulp en hygiënische producten.