Afbeelding
Máxima Acuña uit Peru dolblij met brieven Schrijfmarathon
Goed nieuws

Máxima Acuña uit Peru dolblij met brieven Schrijfmarathon

02 maart 2017

Op 14 februari bezochten Amnesty-medewerkers Máxima Acuña uit Peru, om haar alle kaarten en brieven te overhandigen die tijdens de Schrijfmarathon voor haar geschreven zijn. Máxima wordt bedreigd door een groot mijnbouwbedrijf dat op haar terrein goud wil winnen.

Het was een erg emotioneel bezoek. Máxima was ontzettend blij met alle steun die ze uit de hele wereld ontvangt: ‘Ik bedank jullie met mijn hele hart voor alle brieven die jullie me gestuurd hebben. Jullie geven me de moed om door te vechten. Ik vraag jullie om te blijven helpen om gerechtigheid te zoeken, zodat ik in vrede en rust verder kan leven.’

De Peruaanse minister van Justitie en Mensenrechten was ook aanwezig. Hij deed enkele concrete toezeggingen om Máxima en haar familie te beschermen.

"Ik bedank jullie met mijn hele hart voor alle brieven die jullie me gestuurd hebben. Jullie geven me de moed om door te vechten."

Máxima Acuña

Intimidaties en geweld

Tijdens de Schrijfmarathon in december 2016 hebben we voor Máxima actie gevoerd, omdat ze bedreigd wordt door een groot mijnbouwbedrijf dat op haar terrein goud wil winnen. Máxima en haar gezin weigeren te vertrekken, tot woede van het bedrijf. Sindsdien is het gezin het mikpunt van het mijnbouwbedrijf én van de politie.

Op de avond van 8 augustus 2011 drong de politie Máxima Acuña’s huis binnen en droeg haar op huis en land te verlaten. De volgende dag kwamen ze terug, beschadigden haar hut, sloegen haar en haar kinderen en verdreven hen zonder een uitdrijvingsbevel te tonen. Op 30 januari 2013 probeerde de politie opnieuw hen met geweld te verdrijven. Ook begin 2014 werden ze lastiggevallen en geïntimideerd door politie­agenten die hen opdroegen te stoppen met elke landbouwactiviteit en hun grond onmiddellijk te verlaten. Een jaar later, op 20 januari 2015, begon de politie de familie opnieuw lastig te vallen. Enkele dagen later drongen meer dan 15 politieagenten en particuliere bewakers hun perceel binnen en namen foto's van hun huis. Toen de familie vroeg waarom dat gebeurde, verstrekte niemand enig juridisch document ter rechtvaardiging van hun optreden. Op 3 februari 2015 bestormden 200 politieagenten het land van de familie en sloopten de uitbreiding die zij aan het huis hadden gebouwd om het tegen de regen te beschermen. Op 2 februari 2016 vernietigde veiligheids-personeel van Yanacocha de voor eigen gebruik bestemde aardappelen van Máxima en haar familie. De onderneming beweerde dat de aardappelen illegaal waren geteeld en dat hun vernietiging dus wettelijk was.

Gerechtelijke vervolging

Bovenop de intimidaties en pogingen tot uitdrijving werden Máxima Acuña en haar gezin beschuldigd van "usurpatie" (wederrechtelijke en gewelddadige landbezetting). In 2013 vernietigde een rechtbank een vonnis uit 2012 waarin de familie schuldig werd bevonden aan deze misdaad en werd veroordeeld tot een celstraf van drie jaar met uitstel. Op 17 december 2014 bevond een rechtbank in Cajamarca de familie onschuldig aan het door de mijnbouwonderneming aange­voerde misdrijf. Op 9 maart 2015 ging de onderneming in beroep tegen dit laatste vonnis, maar het Hooggerechtshof bevestigde het. De onderneming is nu een civielrechtelijke procedure begonnen.

Mensenrechtenverdedigster

In 2016 ontving zij de Goldman-milieuprijs, één van de bekendste prijzen voor milieuverdedigers. Máxima Acuña heeft zich steeds ingespannen om het recht op voedsel, gezondheid en een gezond milieu te verdedigen tegen de mogelijke negatieve effecten van mijnontginning in de regio. Op 5 mei 2014 heeft de Inter-American Commission on Human Rights (IACHR) voorzorgs­maatregelen genomen ten behoeve van 46 mensenrechtenverdedigers uit landbouw­gemeenschappen in Cajamarca, tegen een achtergrond van bedreigingen, intimidaties en geweld tegen hun activiteiten. Ze was één van die 46 mensen. Bovengenoemde Commissie heeft het belang onderstreept van het werk van de mensenrechtenverdedigers en van de noodzaak om hen te beschermen. Overeenkomstig artikel 25 van het intern reglement van de Commissie moet Peru de nodige maatregelen treffen om het leven en de persoonlijke integriteit van alle genoemde mensenrechtenverdedigers te waarborgen.

Lees ook

Meer nieuws