Match België-Estland: Amnesty-activisten en supporters ontrollen groot spandoek voor rechten van arbeidsmigranten in Qatar

Match België-Estland: Amnesty-activisten en supporters ontrollen groot spandoek voor rechten van arbeidsmigranten in Qatar

Persbericht

Op zaterdag 13 november, tijdens de wedstrijd België-Estland waarbij de Rode Duivels zich kwalificeerden voor het WK 2022, ontvouwden activisten en supporters van Amnesty International een groot spandoek op de tribunes van het Koning Boudewijnstadion in Brussel. Ze riepen de FIFA en Qatar op om de rechten van arbeidsmigranten in Qatar te beschermen, die onder slechte omstandigheden moeten werken aan de voorbereidingen voor het Wereldkampioenschap Voetbal dat er in 2022 plaatsvindt.

"Fans van de Rode Duivels vieren vanavond feest omdat ons nationale team zich kwalificeert voor een derde WK op rij, maar velen maken zich ook zorgen over de situatie van arbeidsmigranten in Qatar, die nog steeds worden uitgebuit en die hun rechten met voeten getreden zien worden", aldus Wies De Graeve, directeur van Amnesty International Vlaanderen.

Amnesty International roept de FIFA op dringend actie te ondernemen om ervoor te zorgen dat de rechten van de arbeiders die het WK mee mogelijk maken, worden gerespecteerd. De mensenrechtenorganisatie roept ook Qatar publiekelijk op om de aangekondigde hervormingen in het arbeidssysteem, onmiddellijk in de praktijk om te zetten.

"Wij roepen ook de Koninklijke Belgische Voetbalbond op om al haar invloed bij de FIFA aan te wenden om ervoor te zorgen dat de FIFA méér doet om echte verandering voor de arbeidsmigranten in Qatar af te dwingen. Zo kan de FIFA tonen dat ze de waarden die ze zegt hoog te houden, ook echt naleeft", aldus Wies De Graeve.

Amnesty International stelt al jaren de uitbuiting en slechte behandeling van arbeidsmigranten in Qatar aan de kaak, met name in het kader van de organisatie van het WK 2022. Het gaat daarbij onder meer over extreem lange werkdagen, onveilige werkomstandigheden, problemen met verloning en povere huisvesting. In augustus 2021 hekelde de mensenrechtenorganisatie nog dat de Qatarese autoriteiten nalaten om de dood van duizenden arbeidsmigranten te onderzoeken, ondanks het feit dat hun vroegtijdige dood in verband werd gebracht met hun gevaarlijke werkomstandigheden.

"Hoewel Qatar sinds 2017 een reeks positieve hervormingen heeft goedgekeurd ten gunste van arbeidsmigranten, is er nog veel werk aan de winkel. Met de steun van tienduizenden mensen en supporters in België en de rest van de wereld, zullen we druk blijven uitoefenen op de FIFA en de Qatarese autoriteiten om zo snel mogelijk echte veranderingen door te voeren," besluit Wies De Graeve.

Een petitie gericht aan FIFA-voorzitter Gianni Infantino is beschikbaar op de website van Amnesty: https://www.amnesty-international.be/qatar.

hier niet op duwen