Afbeelding
Marokko, laat journalisten en vreedzame demonstranten onmiddellijk vrij
Persbericht

Marokko, laat journalisten en vreedzame demonstranten onmiddellijk vrij

07 april 2020

Amnesty International roept de Marokkaanse autoriteiten op alle mensen die vastzitten omdat ze vreedzaam demonstreerden of hun mening uitten onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten. We zijn bezorgd dat het coronavirus zich in de gevangenissen snel verspreidt. Onder meer tientallen demonstranten die meededen aan de Rif-protesten, rappers, bloggers en journalisten moeten worden vrijgelaten.

Omdat besmetting met het coronavirus een reëel gevaar vormt in gevangenissen, dringt Amnesty er ook op aan om alternatieve straffen te overwegen voor oudere gevangenen en mensen die medische problemen hebben en die geen gevaar vormen voor de samenleving. De autoriteiten moeten eveneens overwegen om mensen vrij te laten die in voorlopige hechtenis zitten. Iedereen die vastzit moet maximaal beschermd worden tegen het coronavirus.

Onderdrukking neemt toe

De laatste zes maanden is de onderdrukking van critici in Marokko toegenomen. Tussen november 2019 en januari 2020 werden zeker tien mensen opgepakt omdat ze zich online kritisch uitlieten. Ze werden beschuldigd van het ‘beledigen van ambtenaren of instellingen’. Zeven van hen zitten in de gevangenis.

Activist Abdelali Bahmad, ook bekend onder de naam Ghassan Bouda, kreeg een jaar cel opgelegd vanwege het ‘beledigen’ van de monarchie. Dat gebeurde nadat hij online zijn steun betuigde aan Hirak Rif, de beweging die protesteert tegen armoede en corruptie in het noordelijke Rifgebergte. Bloggers Moul El Hanout en Youssef Moujahid kregen vier jaar gevangenisstraf vanwege het ‘beledigen van ambtenaren en instellingen’ en ‘aanzetten tot haat’ nadat ze video’s online hadden gezet waarin ze voor hun mening uitkomen. Volgens de Marokkaanse Associatie voor Mensenrechten zaten in maart dit jaar 110 mensen gevangen omdat ze voor hun mening uitkwamen.

Gevangenissen overvol

De Marokkaanse gevangenissen zijn overbevolkt, wat het risico op besmetting met het coronavirus groter maakt. Een aantal gevangenen is de afgelopen jaren in hongerstaking gegaan om een betere toegang tot medische zorg af te dwingen. Onder hen waren veel aanhangers van de Hirak Rif-beweging die tot lange gevangenisstraffen zijn veroordeeld. Zo gingen de tot 20 jaar cel veroordeelde Nasser Zefzafi en Nabil Ahamjik op 22 februari in hongerstaking. Uit angst voor het coronavirus hielden ze daar na ruim drie weken mee op.

Koning roept op tot bescherming

Op 5 april verleende koning Mohammed VI gratie aan 5.654 gevangenen en gaf hij opdracht om maatregelen te nemen om gevangenen te beschermen tegen het coronavirus.

Lees meer over de Hirak Rif-beweging in dit artikel in Wordt Vervolgd.

Lees ook

Meer nieuws