Loujain al-Hathloul eindelijk terug thuis

Loujain al-Hathloul eindelijk terug thuis

Goed nieuws

UPDATE 11/03/2021


De Saudische mensenrechtenactiviste Loujain al-Hathloul verloor gisteren het hoger beroep dat zij bij het Speciale Strafhof aanspande om haar onterechte veroordeling ongedaan te maken. Al-Hathloul kwam een maand geleden voorwaardelijk vrij nadat zij bijna drie jaar onterecht vastzat en mag nu vijf jaar lang het land niet verlaten.

Schijnvertoning

‘Dit vonnis laat zien dat de Saudische autoriteiten alle vormen van afwijkende meningen in het land blijven neerslaan, ondanks toenemende internationale kritiek’, zegt Valerie De Marie van Amnesty International. ‘Vreedzaam activisme wordt nog steeds als een misdaad beschouwd en mensenrechtenactivisten worden gezien als verraders of spionnen. Het beeld dat de autoriteiten graag laten zien, namelijk dat Saudi-Arabië in de laatste jaren hervormingen doorvoert, is een schijnvertoning.’

Nogmaals in hoger beroep

De activiste Al-Hathloul laat het hier niet bij zitten en gaat voor deze zaak nog een keer in hoger beroep, nu bij het Saudische Hooggerechtshof. Daar loopt al het hoger beroep dat zij aanspande om de verantwoordelijken voor haar marteling voor het gerecht te krijgen. Volgens Saudische aanklagers zou die foltering niet hebben plaatsgevonden en dus zou er niemand hoeven worden vervolgd.

Amnesty’s oproep

‘De Saudische autoriteiten moeten onmiddellijk een streep zetten door de veroordeling van Loujain al-Hathloul en het schandalige reisverbod opheffen dat haar en haar familie is opgelegd’, zegt Floor Beuming. ‘Bovendien moet ze schadeloos worden gesteld voor haar onrechtvaardige detentie. Degenen die verantwoordelijk zijn voor Loujains foltering en andere vormen van mishandeling, moeten zo snel mogelijk worden berecht.’


De Saudische mensenrechtenactivist Loujain al-Hathoul mocht op 10 februari na 1001 dagen in gevangenschap terug naar huis. De opluchting is groot nu dat ze weer bij haar familie is, maar deze voorvechter van vrouwenrechten had nooit mogen vastzitten.

Loujain voerde de voorbije jaren campagne tegen het rijverbod voor vrouwen en voor de afschaffing van het mannelijke voogdijsysteem. Dat werd haar niet in dank afgenomen door de Saudische autoriteiten. In mei 2018 werd ze opgepakt en gevangengezet. Een terreurrechtbank veroordeelde haar eind 2020 wegens ‘het promoten van vrouwenrechten’.

De "vrijlating" van Loujain al-Hathloul na een schrijnende beproeving in de gevangenis van bijna drie jaar is een ongelofelijke opluchting, maar komt veel te laat. Niets kan de wrede behandeling die ze heeft ondergaan, noch de onrechtvaardigheid van haar gevangenschap goedmaken. Bovendien is Loujain al-Hathloul niet écht vrij. Er zijn strikte voorwaarden aan verbonden. 

foltering en intimidatie

Sinds begin 2019 zat Loujain al verschillende keren in eenzame opsluiting. Ze werd gefolterd en seksueel misbruikt. De Saudische autoriteiten boden haar een vrijlating aan onder bepaalde voorwaarden. Een van die voorwaarden was een videoboodschap waarin ze getuigt dat ze niet gefolterd werd in de gevangenis. Loujain weigerde volgens haar familie de boodschap op te nemen. 

stuwende kracht voor verandering

Loujain was een van de boegbeelden die actie voerden tegen het rijverbod voor vrouwen in Saudi-Arabië. De vrouwenrechtenactivist werd in 2013 wereldwijd beroemd door de video die ze op sociale media deelde waarin ze een auto bestuurde, wat verboden was voor vrouwen in Saudi-Arabië. In juni 2018 haalden Loujain en haar mede-activisten die slag thuis. Maar vlak voordat autorijden voor vrouwen werd toegestaan, werden meerdere activisten opgepakt en in de gevangenis gegooid. Velen van hen zitten nog steeds vast. 

 

Amnesty's oproep 

Loujain mag de komende vijf jaar het land niet uit. Ook mag ze haar sociale mediakanalen niet gebruiken, die ze voordien inzette om actie te voeren voor vrouwenrechten in Saudi-Arabië.

Amnesty eist dat de Saudische autoriteiten de absurde veroordeling van Loujain vernietigt en haar écht vrijlaat, zonder enige voorwaarde. Ook moeten haar folteraars berecht worden.


Vraag de Saudische autoriteiten om Loujain écht vrij te laten. 

 

ACHTERGRONDINFORMATIE