Afbeelding
Libische gewetensgevangene Jamal el-Haji vrij
Goed nieuws

Libische gewetensgevangene Jamal el-Haji vrij

23 april 2010

Amnesty International is verheugd over de vrijlating van Jamal el-Haji, een gewetensgevangene die vier maanden in de cel zat wegens het aankaarten van de mensenrechtensituatie in Libië.

Jamal el-Haji werd na meer dan vier maanden in de gevangenis vrijgesproken door het Libisch Hof voor de Staatsveiligheid. Hij was beschuldigd van het beledigen van de rechterlijke instanties. Hadj Sahraoui Hassiba, adjunct-directeur van het Midden-Oosten en Noord-Afrika Programma van Amnesty International zegt zeer opgelucht te zijn dat Jamal el-Haji nu terug naar zijn familie kan keren.

"De Libische autoriteiten moeten de vrijheid van meningsuiting van Jamal el-Haji respecteren. Hij moet in alle vrijheid zijn opvattingen over de mensenrechtensituatie in Libië kunnen uiten. De overheid moet er ook voor zorgen dat de bewegingsvrijheid van el-Haji, waaronder zijn recht om Libië te verlaten, wordt gehandhaafd", aldus Hadj Sahraoui Hassiba.

Jamal el-Haji is een schrijver en heeft ook de Deense nationaliteit. Hij werd op 9 december 2009 gearresteerd nadat hij een klacht had ingediend bij Abdeljalil Mustafa, secretaris-generaal van de Volkscommissie voor Justitie (equivalent van een minister van Justitie).

In de klacht somde hij de mensenschendingen op die hij tijdens zijn vorige gevangenschap, tussen februari 2007 en maart 2009, moest ondergaan. Hij beschreef zijn onwettige arrestatie door veiligheidsagenten, de slechte behandeling in de gevangenis en de schending van zijn recht op een eerlijk proces. Hij uitte ook kritiek op de administratie van de gerechtelijke instanties en benadrukte dat de Libische overheid haar internationale verplichtingen op het vlak van mensenrechten niet nakomt. Het proces voor het Hof voor de Staatsveiligheid begon op 17 februari 2010.

Achtergrondinformatie

Naar aanleiding van de recente vrijlating van een aantal willekeurig opgepakte personen in Libië, drong Amnesty International er nogmaals bij de Libische regering op aan de schendingen op de mensenrechten aan te pakken. Saif al-Islam al-Gaddafi, de zoon van de Libische leider, speelde een belangrijke rol bij de vrijlatingen. Hij verklaarde dat 80 van de vrijgelaten personen nog in de cel zaten ondanks het feit dat ze van alle beschuldigingen waren vrijgesproken.

Anderen blijven in de cel zonder enige gerechtelijke grond. Zo ook Mahmoud Mohamed Aboushima die gevangen zit ondanks een beslissing van de Hoge Raad in juli 2007 waardoor hij werd vrijgesproken van de beschuldiging van lidmaatschap van een verboden groepering.

Amnesty International stuurde een uitgebreide nota over de aanslepende bekommernissen rond de mensenrechten aan de Libische autoriteiten en de Gaddafi Development Foundation onder leiding van Saif al-Islam al-Gaddafi. Dit meer dan honderd pagina's tellende document richt zich op de administratie van justitie, de toepassing van de doodstraf en lijfstraffen, straffeloosheid voor mensenrechtenschendingen uit het verleden, en de situatie van vluchtelingen, asielzoekers en migranten in Libië.

Lees ook

Meer nieuws