Liberia: Chuckie Taylor veroordeeld voor foltering

Liberia: Chuckie Taylor veroordeeld voor foltering

Goed nieuws

Chuckie Taylor, zoon van de voormalige president van Liberia Charles Taylor, is op 30 oktober door een Amerikaanse rechtbank veroordeeld voor foltering en aanverwante misdaden. Hij kan tussen 20 jaar cel en levenslang krijgen. Op 9 januari 2009 wordt de strafmaat bepaald.

Chuckie Taylor maakte zich schuldig aan foltering in de periode 1999 tot 2003 toen hij aan het hoofd stond van de Anti Terrorist Unit van Charles Taylor. Tot de folterpraktijken behoorden het toedienen van elektroshocks op de geslachtsdelen, brandwonden toebrengen met sigaretten en zout in wonden van de slachtoffers wrijven.

Dit is de eerste veroordeling onder de US Torture Victim Protection Act, een wet van kracht sinds 1994. Chuckie Taylor is ook de eerste die veroordeeld wordt voor misdaden begaan tijdens het 10-jarige conflict in Liberia waaraan in 2003 een einde kwam.

Op dit moment wordt Charles Taylor berecht voor het Sierra Leone-tribunaal in Den Haag. De voormalige president van Liberia staat terecht voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid begaan in Sierra Leone.

 

hier niet op duwen