Libanese autoriteiten moeten geen vluchtelingen naar Syrië uitzetten

Libanese autoriteiten moeten geen vluchtelingen naar Syrië uitzetten

Persbericht

De Libanese autoriteiten moeten zes Syrische vluchtelingen niet uitzetten naar Syrië. De zes werden vorige week gearresteerd nadat ze hun paspoorten hadden opgehaald bij de Syrische ambassade. Amnesty International drong er bij de Libanese autoriteiten op aan om de vluchtelingen vrij te laten, of hen te beschuldigen van een erkend misdrijf.

In een verklaring van het Libanese leger van 28 augustus 2021 werd bevestigd dat het Directoraat voor Inlichtingen de zes mannen buiten de ambassade had gearresteerd omdat ze het land illegaal waren binnengekomen. Ze zouden zijn overgedragen aan het directoraat voor Veiligheid. De familie weet echter niet waar ze zijn. Amnesty vreest dat ze nu het risico lopen om naar Syrië te worden uitgezet.

Uitzetting brengt levens in gevaar

‘Het Libanese Directoraat voor Veiligheid moet ervoor zorgen dat deze mannen niet gedwongen worden teruggestuurd naar Syrië’, zegt Lynn Maalouf van Amnesty International. ‘Dat zou hun leven in gevaar kunnen brengen. Willekeurige detentie, gedwongen verdwijning en marteling komen in Syrië veel voor. Bovendien is de gewapende strijd in sommige delen van het land de afgelopen maanden aanzienlijk toegenomen. Geen enkel deel van Syrië is veilig voor terugkeer. Deze mannen moeten worden beschermd.’

Verbod op refoulement

‘Volgens internationaal recht betekent het verbod op refoulement dat niemand mag worden teruggestuurd naar een land waar hij of zij een reëel risico loopt slachtoffer te worden van ernstige mensenrechtenschendingen. Het uitzetten van deze mannen zou een ernstige schending zijn van de internationale verplichtingen die Libanon heeft, onder meer op grond van het VN-Verdrag tegen foltering. In plaats daarvan zouden Libanese functionarissen hen moeten vrijlaten of hen een erkend misdrijf ten laste moeten leggen’, zegt Maalouf.

Een broer van een van de mannen vertelde: ‘Mijn broer stuurde me een sms-je toen hij bij de Syrische ambassade aankwam en nog een toen hij zijn paspoort kreeg. Daarna heb ik niets meer van hem gehoord. Mijn berichten bereiken hem niet. Ik heb geen idee waar hij is. Maar ik neem aan dat hij in de ambassade was toen hij contact met me opnam en zei dat hij het paspoort had opgehaald.’

Achtergrond

Vijf van de zes mannen zouden afkomstig zijn uit het Daraa-gouvernement in het zuiden van Syrië, waar de gevechten tussen Syrische regeringstroepen en gewapende groeperingen de afgelopen maanden zijn toegenomen. Er zijn honderden doden en gewonden gevallen en tienduizenden burgers zijn het gebied ontvlucht. Regeringstroepen hebben Daraa al-Balad belegerd.

Gezien de recente toename van het geweld in Daraa al-Balad roept Amnesty International de Libanese en Jordaanse autoriteiten op om mensen die het conflict in Syrië ontvluchten legale toegang en een veilig toevluchtsoord te bieden.