LGBTI's in Japan gediscrimineerd

LGBTI's in Japan gediscrimineerd

Rapport

Op het eerste gezicht is de situatie van lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders in Japan naar behoren. Homoseksualiteit is niet strafbaar en geweld tegen holebi's en transgenders komt nauwelijks voor. Maar bij nadere beschouwing blijkt de realiteit niet zo rooskleurig. Zij worden namelijk op grote schaal gediscrimineerd. De culturele en maatschappelijke opvatting over holebi's en transgenders zijn vaak niet erg tolerant en veel van hen voelen zich dan ook gedwongen hun seksuele identiteit te verbergen.

‘Toen ik een vriend die homo is, in een e-mail vroeg waar hij tegenaan liep, antwoordde hij dat hij geen problemen had zolang hij zijn homorelatie niet openbaarde. De enige veilige en realistische optie was om zijn seksuele voorkeur binnen de lokale gemeenschap geheim te houden. Dan had hij niet de angst om zijn baan te verliezen, of zijn woning, en voorkwam hij onderlinge wrijving in de rurale gemeenschap waar het lastig is je privacy te beschermen. Zo zorgde hij ervoor dat hij het niet als een ‘probleem’ zag dat hij de waarheid niet kon vertellen.’ Dit vertelde Yamashita Azusa van de LGBTI-steungroep Iwate Rainbow Network in 2015.

In het rapport Human Rights law and Discrimination against LGBT People in Japan worden de mensenrechtenschendingen beschreven die LHBT’s dagelijks aan den lijve ondervinden tijdens hun werk, op school en in andere situaties. Aan de hand van persoonlijke voorbeelden wil Amnesty informatie geven op basis waarvan beleid kan worden geformuleerd dat discriminatie van LGBTI's in Japan voorkomt en tegengaat.

hier niet op duwen