Persbericht

Letland: directeur Amnesty Vlaanderen solidair met holebi's en transgenders in Riga Pride

30 mei 2008

Jan Brocatus, directeur van Amnesty International Vlaanderen, zal op zaterdag 31 mei deelnemen aan de Riga Pride.

Discriminatie en homofobie zijn dagelijkse kost in Letland. Deelnemers van de Riga Pride worden systematisch geconfronteerd met verbaal en fysiek geweld. Vaak onder toeziend oog van de politie.

In 2005 werd de Riga Pride voor het eerst georganiseerd. Deelnemers werden niet door de politie beschermd tegen geweld. In 2006 werd de Pride uit veiligheidsoverwegingen door de autoriteiten verboden. In 2007 werd de Pride toegestaan in een afgegrendeld park. Twee zelfgemaakte explosieve werden afgevuurd op de manifestatie. Gelukkig raakte niemand gewond.

Iedereen, ongeacht geslacht, taal, huidskleur, godsdienst, politieke voorkeur of seksuele geaardheid heeft dezelfde rechten. Holebi's en transgenders hebben het recht om vreedzaam te manifesteren zonder lastig gevallen te worden. De politie moet hen beschermen tegen geweld. Holebi's en transgenders hebben recht op een leven vrij van discriminatie.

Amnesty International stuurt een 100-koppige delegatie naar Riga en betuigt hiermee haar solidariteit met de holebi- en transgendergemeenschap in Letland en buurlanden zoals Litouwen en Rusland. Amnesty International Vlaanderen delegeert directeur Jan Brocatus.

Meer info

Lees ook

Meer nieuws