Langverwachte overwinning: Shell schikt in Nigeria voor 70 miljoen euro

Langverwachte overwinning: Shell schikt in Nigeria voor 70 miljoen euro

Persbericht

Oliegigant Shell betaalt 55 miljoen Britse pond (70,2 miljoen euro) schadevergoeding aan inwoners van het Nigeriaanse dorp Bodo. Een belangrijke en langverwachte overwinning. Bodo werd ernstig vervuild door olielekkages 6 jaar geleden. 

Door twee rampzalige lekken van de Tans Niger Pijplijn bij Bodo in 2008 werden tienduizenden hectares van de Nigeriaanse mangrove ernstig vervuild. Daardoor verloren duizenden mensen, voornamelijk vissers, hun broodwinning. Nu, na een juridische strijd in het Verenigd Koninkrijk, is het Brits-Nederlandse olieconcern Shell bereid een compensatie van 55 miljoen Britse pond uit te betalen aan de slachtoffers.

"De uitbetaling is een langverwachte overwinning voor de duizenden mensen in Bodo die hun broodwinning verloren door de lekken. Maar het had geen geen zes jaar mogen duren om tot een faire compensatie te komen", zegt Audrey Gaughran, directeur Global Issues bij Amnesty International.

De 55 miljoen pond zal worden verdeeld tussen 15 600 inwoners (35 miljoen pond) en de ganse gemeenschap (20 miljoen pond). Dit betekent dat 15.600 Nigeriaanse vissers elk 2250 pond of ongeveer 2800 euro krijgen.

Hoeveelheid gelekte olie

Shell heeft altijd erkend dat ze verantwoordelijk was voor de lekken in de pijplijn, maar beweerde herhaaldelijke dat het enkel om circa 4.000 vaten gelekte olie ging, terwijl de lekkage weken duurde. In 2012 liet Amnesty een onderzoek uitvoeren waaruit bleek dat het om meer dan 10.000 vaten gaat.

"In feite wist Shell gewoon dat er ongelukken gingen gebeuren in Bodo. Het bedrijf deed echter niets om die te voorkomen en loog daarna over de precieze hoeveelheid olie die was gelekt. Als Shell niet was gedwongen toe te geven dat haar cijfers niet klopten, zouden de mensen van Bodo regelrecht zijn opgelicht."

Lees meer in het Engelstalige persbericht Nigeria: Long-awaited victory as Shell finally pays out £55 million over Niger Delta oil spills

hier niet op duwen