Laat de honderden Russische arrestanten vrij

Laat de honderden Russische arrestanten vrij

Persbericht

Met het uiteenslaan van anti-corruptiedemonstraties in Moskou en andere steden, en de vervolging van organisatoren van de protestacties, schenden de Russische autoriteiten het recht van burgers op vrijheid van vreedzame vergadering. Alle vreedzame demonstranten die op zondag 26 maart in Moskou en andere Russische steden zijn aangehouden moeten onmiddellijk en onvoorwaardelijk worden vrijgelaten.

Anti-corruptieprotesten werden zondag gehouden in enkele tientallen Russische steden. Van de meer dan tachtig aangekondigde bijeenkomsten en marsen gaf de overheid slechts in 21 gevallen toestemming. In Moskou en Sint-Petersburg werd toestemming geweigerd maar kwamen de demonstranten toch bijeen.

De eerste aanhoudingen in Moskou waren er al voor 14.00 uur, toen de demonstratie officieel begon in het centrum van Moskou. Volgens berichten in de media hield de politie op de eerste plaats demonstranten aan die met vlaggen en zelfgemaakte spandoeken liepen. Ze gingen over tot massa-arrestaties nadat er op het Poesjkinplein in hartje-Moskou steeds meer demonstranten bijkwamen.

Waarnemers van Amnesty International waren getuige van de arrestaties van enkele tientallen vreedzame demonstranten bij het Poesjkinplein en van buitensporig gebruik van geweld door de politie. Onder andere zagen zij hoe OMON-troepen de mensen die op de trappen van theater “Rossija’ stonden, omsingelden en hen met geweld van de trappen duwden waardoor er een massale valpartij ontstond. Gevallen van geweld van de kant van demonstranten heeft Amnesty International niet waargenomen.

De organisator van de actie, oppositiepoliticus Aleksej Navalny werd gearresteerd rond 14.15 uur in de buurt van het Triomfplein. Hij bracht de nacht door op het politiebureau. Onder de gedetineerden bevinden zich veel minderjarigen.

Meer dan 1000 aanhoudingen in Moskou

Volgens eerste ramingen werden meer dan zevenhonderd mensen aangehouden in Moskou. Inmiddels wordt gesproken van meer dan duizend. Op het moment van publicatie van dit statement had de Moskouse politie geen officiële gegevens over het aantal gedetineerden. Volgens de officiële cijfers verzamelden zich 7000 à 8000 mensen in de Tverskajastraat. Een onafhankelijke evaluatie van het aantal deelnemers van de actie lijkt onmogelijk, omdat de demonstranten over zo’n groot gebied van Tverskayastraat waren verspreid.

Ook alle medewerkers van de door Navalny opgerichte Stichting voor de Strijd tegen Corruptie werden gearresteerd. Hun kantoor werd doorzocht. De stichting heeft laten weten dat een van de steunpilaren van Navalny, Leonid Volkov, wordt verdacht van het overtreden van artikel 282 van het Russische Wetboek van Strafrecht (“aanzetten tot haat of vijandigheden”). De mars op de Tverskajastraat was niet toegestaan door het stadsbestuur. Het kantoor van de burgemeester van Moskou had op het laatste moment een alternatieve locatie voorgesteld om het protest te houden, in meer afgelegen wijken. Omdat deze alternatieve locaties pas heel laat werden voorgesteld, weigerde organisator van het evenement Aleksej Navalny op deze voorstellen in te gaan en riep hij zijn aanhang op de centrale Tverskaja-route te nemen.

Ook aanhoudingen bij protesten in andere steden

In Sint-Petersburg was ook geen toestemming van de autoriteiten voor het protest op het Marsveld. Daar verzamelden zich, volgens schattingen in de media, ongeveer tienduizend mensen. Een deel van hen, ongeveer drieduizend mensen, marcheerde vervolgens naar het Paleisplein bij de Hermitage. Na ongeregeldheden met de politie werden er in totaal 131 mensen aangehouden, volgens Fontanka.ru. Volgens berichten in de media waren er ook aanhoudingen in Vladivostok, Jekaterinburg, Kazan, Komsomolsk aan de Amoer, Krasnodar, Machatsjkala, Naberezjnie Tsjelny, Nizjni Novgorod, Pskov, Samara, Tambov, Chabarovsk, Tsjeljabinsk, Joezjno-Sachalinsk, en een aantal andere steden.

hier niet op duwen