Klokkenluider Chelsea Manning bedankt de Amnesty-activisten

Klokkenluider Chelsea Manning bedankt de Amnesty-activisten

Goed nieuws

Activisten van Amnesty International kwamen zo maar eventjes een ongelofelijke 241.289 keer in actie voor Chelsea Manning tijdens onze wereldwijde Schrijfmarathon vorige december. Zo stuurden ze haar onder meer 17.000 brieven en kaartjes.

Van haar kant maakte de voormalige inlichtingenanaliste bij het leger ons deze boodschap van dank over vanuit haar gevangeniscel in Kansas, VS. Daar zit ze een gevangenisstraf van 35 jaar uit voor het doorspelen van geheime regeringsdocumenten aan de website WikiLeaks. 

De is de brief van Chelsea aan de activisten van Amnesty over heel de wereld: 

Ik wil jullie allemaal heel erg bedanken voor jullie acties, steun en solidariteit. Ik heb begrepen dat het meer dan 200.000 acties waren – da’s echt ongelofelijk!

Ik ben ook heel dankbaar voor al de oprechte steun van de duizenden mensen die de tijd namen om naar mij en naar de president te schrijven. 

Deze kaartjes en brieven hebben de postkamer van de gevangenis en mijn gevangeniscel letterlijk overspoeld: op mijn verjaardag, op feestdagen en tijdens de schrijfmarathon van Amnesty in december. Ik heb ze allemaal gelezen! En jullie sterke woorden van steun en warme woorden van troost heel erg gewaardeerd. 

Ik zou willen dat ik de tijd en de mogelijkheid had om jullie een voor een te bedanken, omdat jullie me met elk kaartje en elke brief een beetje vreugde bezorgd hebben. Maar hoe erg ik ook zou proberen, het is heel moeilijk om dat van hieruit te doen. 

“IK BLIJF STERK OMWILLE VAN JULLIE"
___________________
Chelsea Manning, klokkenluider

Mijn dagen hier zijn goed gevuld en verlopen volgens een vast schema. Tijdens de week werk ik als een soort beroepsopleiding in houtbewerking en dat gedurende ongeveer hetzelfde aantal uren als in een voltijdse job. Ik volg schriftelijke cursussen per correspondentie om een universiteitsdiploma te halen. Om fit te blijven doe ik ook veel lichaamsoefening. Verder lees ik kranten, magazines en boeken om op de hoogte te blijven van wat er in de wereld gebeurt en om nieuwe dingen bij te leren.

Ik bereid me nu voor op mijn beroep voor de krijgsraad. Mijn advocaten voor het beroep, Nancy Hollander en Vince Ward, hopen om onze conclusies bij de rechtbank te kunnen neerleggen in de loop van het komende half jaar. We hebben wel al een succesje geboekt: de rechtbank respecteert mijn genderidentiteit door in de gerechtelijke stukken vrouwelijke voornaamwoorden te gebruiken (zij, haar, enz.).

Ik ben in februari eindelijk begonnen met het hormonenregime dat ik voorgeschreven kreeg om verder te gaan met mijn ondertussen erg verlate gendertransformatie. Voor mijn lichaam en voor mijn geest is het een wonderlijke verlichting geweest om eindelijk weer met elkaar in overeenstemming te geraken. De stress en de angst zijn beduidend minder geworden. 

Samengevat: het gaat stilletjes aan de goede kant uit. Ik ben zo dankbaar dat ik al jullie steun heb om me optimistisch te houden. Ik blijf sterk omwille van jullie!

Met warme groeten,

Chelsea Manning

Tweet van Chelsea