Goed nieuws

Klachtrecht bij VN over economische, sociale en culturele rechten een feit

13 december 2008

Op 10 december 2008 werd niet alleen de 60ste verjaardag van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens gevierd, maar werd er bovendien een enorme stap voorwaarts gezet: het Optioneel Protocol bij het Internationale Verdrag inzake Economische, Sociale en Culturele rechten werd aangenomen door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

Amnesty International had aangedrongen op het goedkeuren van dit protocol, omdat het belangrijk is alle mensenrechten, ook de sociale, economische en culturele, te kunnen afdwingen, wanneer een land in gebreke blijft deze te realiseren. Het protocol zorgt ervoor dat economische, sociale en culturele rechten, zoals het recht op huisvesting, voedsel, gezondheid, onderwijs en werk, een gelijke bescherming krijgen als de politieke en burgerlijke rechten. Zo herbevestigt het de universaliteit, ondeelbaarheid en onderlinge afhankelijkheid van mensenrechten.

Meer bepaald geeft het protocol slachtoffers van schendingen van economische, sociale en culturele mensenrechten de mogelijkheid om een klacht in te dienen tegen hun eigen land bij de Verenigde Naties. Een klacht kan worden ingediend door individuen of een groep van individuen bij het VN-Comité voor Economische, Sociale en Culturele rechten. Dat Comité kan de klacht onderzoeken, voorlopige maatregelen nemen en zich uiteindelijk over de klacht uitspreken.

Amnesty International hoopt mee dat alle VN-lidstaten het Optioneel Protocol bij het Internationaal Verdrag inzake Economische, Sociale en Culturele rechten vlug zullen ondertekenen en ratificeren, zodat een snelle inwerkingtreding en ruime toepassing verzekerd worden. Ook België, steeds een voorstander van het protocol, moet werk maken van spoedige ratificatie.

Lees ook

Meer nieuws