Afbeelding
Vrouw met kort donker haar houdt haar duimen omhoog
© Privé
Goed nieuws

Kirgizië: Rita Karasartova en anderen vrijgesproken

14 juni 2024

Rita Karasartova en minstens 22 andere vreedzame demonstranten en critici die werden aangeklaagd in de zogenaamde ‘Kempir-Abad’-zaak zijn vrijgesproken. Op 10 juni eisten de aanklagers nog 20 jaar gevangenisstraf tegen de groep. Ze werden onder meer aangeklaagd voor het ‘plannen van massale opstanden’.

Rita Karasartova uit Kirgizië werd beschuldigd van een poging tot ‘gewelddadige omverwerping van de regering’. Bezorgd over de toegang tot drinkwater, verzette Rita zich samen met anderen vreedzaam tegen een overeenkomst die de controle over een zoetwaterreservoir aan buurland Oezbekistan gaf. Daarna werd ze opgepakt.

Ze bracht maanden door in een kleine cel, zonder contact met haar familie. En ze werd daarna onder huisarrest geplaatst. In 2023 voerde Amnesty International wereldwijd actie voor haar tijdens de Schrijfmarathon en schreven duizenden mensen brieven voor haar. Ze liet later weten veel steun gehad te hebben aan al deze brieven.

‘We hadden dit totaal niet verwacht. We huilden van verbazing’, zei Rita Karasartova in een reactie op de vrijspraak tegen Amnesty International.

Politiek gemotiveerde aanklachten

‘Deze vrijspraak is een belangrijke overwinning voor gerechtigheid en mensenrechten’, zegt Marie Struthers van Amnesty International.

‘De aanklachten tegen de mensen in deze zaak waren politiek gemotiveerd en ze zijn maandenlang onmenselijk behandeld en vastgezet. Zo hadden ze bijvoorbeeld geen toegang tot adequate medische hulp voor gezondheidsklachten. Deze mensen hadden nooit aangeklaagd mogen worden voor het vreedzaam uiten van hun mensenrechten.’

Amnesty International bedankt iedereen die voor Rita Karasartova in actie kwam!

Lees ook

Meer nieuws