Afbeelding
Kinderen horen niet thuis in gesloten centrum
Persbericht

Kinderen horen niet thuis in gesloten centrum

14 augustus 2018

Vandaag is het eerste gezin aangekomen in de nieuwe woonunits in het gesloten centrum 127bis in Steenokkerzeel. Amnesty International vraagt de Belgische overheid een einde te maken aan de detentie van kinderen omwille van migratieredenen. Dit is immers altijd in strijd met het hoger belang van het kind.

Amnesty-activisten voerden daarom vandaag actie aan het kabinet van premier Michel. Ze bevestigden een grote banner van 20 meter lang aan het hek tegenover de ambtswoning van de eerste minister. De mensenrechtenorganisatie etaleerde ook 150 knuffeldieren bij de banner.

“België geeft al enkele jaren het goede voorbeeld door gebruik te maken van alternatieven voor de opsluiting van kinderen, maar vandaag zet ons land een verontrustende stap achteruit. Dat kinderen achter tralies gezet worden omwille van hun migratiestatus, onder toezicht van camera’s en bewakers, is een ondraaglijke gedachte. De gezinsunits zien er misschien gloednieuw uit, maar een gevangenis blijft een gevangenis,” zegt Lore Van Welden, woordvoerder van Amnesty International Vlaanderen.

“De regering rechtvaardigt de opsluiting van kinderen met het argument dat ze gezinnen niet uit elkaar wil rukken. Het is inderdaad noodzakelijk om gezinnen bijeen te houden, maar de opsluiting van gezinnen is evenzeer onwenselijk gezien het traumatiserende effect op de kinderen. De Belgische autoriteiten zouden dit moeten erkennen en voluit inzetten op de bestaande alternatieven. Terugkeerwoningen of opvang in de gezinswoning onder voorwaarden zijn bijvoorbeeld werkbare oplossingen.”

Volgens Amnesty International en andere Europese en VN-organisaties (zoals het Comité voor de Rechten van het Kind en het Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen) mogen kinderen nooit worden opgesloten louter vanwege hun migratiestatuut.

Onderzoek na onderzoek toont aan dat de opsluiting van kinderen - zelfs voor een korte periode, in aangepaste omstandigheden en onder begeleiding van hun ouders – nefaste gevolgen kan hebben voor hun mentale gezondheid en ontwikkeling. Kinderen van migranten en vluchtelingen vormen een kwetsbare groep met specifieke noden die niet vervuld kunnen worden in een detentieregime.

“Verschillende VN-experts* hebben er recent nog op gewezen dat de opsluiting van een kind wegens zijn migratiestatuut of dat van zijn ouders altijd indruist tegen het hoger belang van het kind. Het is een flagrante schending van de rechten van het kind en veroorzaakt onherstelbare schade. In sommige gevallen kan dergelijke detentie gelijkgesteld worden met foltering of andere wrede, onmenselijke en onterende behandelingen. Deze praktijk strookt niet met de waarden die de Belgische regering beweert te verdedigen,” zegt Lore Van Welden.

Achtergrond

In 2010 en 2011 werd België door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens veroordeeld voor de omstandigheden waarin kinderen en hun gezinnen werden opgesloten om migratieredenen. Nadien sloot de overheid minderjarige kinderen in de praktijk niet langer op. Sindsdien heeft België een voortrekkersrol gespeeld in het vinden van alternatieven voor de opsluiting van kinderen. De mensenrechtencommissaris van de Raad van Europa heeft België in juni nog gevraagd die voorbeeldfunctie aan te houden en af te zien van het voornemen om gezinnen met kinderen opnieuw op te sluiten.

Het Koninklijk Besluit dat de werking regelt van de nieuwe detentie-eenheden voor gezinnen met kinderen werd op 1 augustus gepubliceerd en werd tien dagen later van kracht. Het laat toe gezinnen met kinderen die hier onwettig verblijven hun vrijheid te ontnemen.

* Felipe González Morales, VN Speciale Rapporteur voor de mensenrechten van migranten; Nils Melzer, VN Speciale Rapporteur over foltering ; E. Tendayi Achiume, VN Speciale Rapporteur over hedendaagse vormen van racisme.

Amnesty International steunt de campagne een kind sluit je niet op. Punt.

teken de petitie

Lees ook

Meer nieuws