Kameroen: meer dan 1000 mensen verdacht van steun aan Boko Haram worden vastgehouden in afschuwelijke omstandigheden

Kameroen: meer dan 1000 mensen verdacht van steun aan Boko Haram worden vastgehouden in afschuwelijke omstandigheden

Rapport

Meer dan duizend mensen worden, meestal na willekeurige arrestaties, vastgehouden in hallucinante omstandigheden. Tientallen stierven al door ziekte, ondervoeding of foltering. 

  • Elke maand sterven tot 8 mensen ten gevolge van slechte leefomstandigheden in de gevangenis van Maroua.
  • Meer dan 100 mensen, ook vrouwen, werden ter dood veroordeeld door militaire rechtbanken.
  • Bij aanvallen door Boko Haram werden dit jaar al bijna 500 mensen gedood.

Dit alles gebeurt in het kader van de strijd van de Kameroense overheid tegen Boko Haram. Dit schrijft Amnesty International in het nieuwe rapport Right cause, wrong means: Human rights violated and justice denied in Cameroon’s fight against Boko Haram.

Het rapport beschrijft hoe het militaire offensief tegen Boko Haram resulteert in systematische mensenrechtenschendingen tegen de burgerbevolking in het noorden van Kameroen.

“Kameroen wil terecht haar bevolking beschermen tegen de gruwel van Boko Haram, maar het zet helaas de verkeerde middelen in die opnieuw de gewone burgers treffen: willekeurige arrestaties, foltering en gedwongen verdwijningen,” zegt Alioune Tine, Amnesty’s directeur voor West- en Centraal-Afrika.

“Honderden mensen werden gearresteerd zonder gefundeerde aanwijzingen dat ze een misdaad pleegden en elke week sterven er mensen in overbevolkte gevangenissen. Het is hoog tijd dat de Kameroense overheid in actie schiet en haar belofte nakomt om mensenrechten te respecteren tijdens haar strijd tegen Boko Haram.”

Enkele weken voor de lancering van het Amnesty-rapport pleegde Boko Haram nog een zelfmoordaanslag in Djakana bij Limani waarbij 11 mensen het leven lieten. Dit jaar maakte het geweld van Boko Haram al 480 dodelijke burgerslachtoffers. Naar schatting werd de helft van de 46 zelfmoordaanslagen van Boko Haram gepleegd door kinderen.

hier niet op duwen