Kameroen: massaal wereldwijd protest tegen celstraf voor studenten

Kameroen: massaal wereldwijd protest tegen celstraf voor studenten

Goed nieuws

De Kameroense president Paul Biya nam vandaag meer dan 300 duizend brieven en petities in ontvangst voor de vrijlating van drie studenten. Zij kregen tien jaar cel voor het verspreiden van een sms’je met een grap over Boko Haram. We kwamen voor hen in actie in december 2016 tijdens onze jaarlijkse Schrijfmarathon.

De studenten waren vorig jaar november veroordeeld wegens ‘medeplichtigheid aan rebellie’ en ‘het niet veroordelen van terrorisme-gerelateerde informatie’. Ze zijn tegen het vonnis en de straf in beroep gegaan. Hun beroepszaak dient op 15 juni.

Geboeide enkels

In december 2014 ontving Fomusoh Ivo een sms’je van een vriend: ‘Boko Haram recruteert jonge mensen van 14 jaar en ouder. Profiel: certificaat voor vier vakken op vwo-niveau, waaronder godsdienst.’ Het berichtje van zijn vriend was bedoeld als ironisch commentaar op de slechte toestand van de arbeidsmarkt. Zonder goede cijfers heeft zelfs de gewapende groepering Boko Haram geen baan voor je.

Ivo stuurde de sms door naar Afuh Nivelle Nfor, die het op zijn beurt weer doorstuurde naar Azah Levis Gob. Een van hun docenten zag de tekst, nam de telefoon in beslag en liet een en ander aan de politie zien. Ivo en zijn vrienden werden gearresteerd en op 14 januari 2015 naar de gevangenis in Yaoundé gebracht, met geboeide enkels. Pas na vier maanden werden de boeien verwijderd.

Favoriete voetballer

Tijdens de laatste Schrijfmarathon in december 2016 kwamen meer dan 310 duizend mensen in actie voor Ivo, Nfor en Gob. Ze schreven brieven en petities, waarin ze vroegen om de drie studenten vrij te laten. Ook beroemheden als Richard Branson, oprichter van de Virgin Group, en Patrick Mboma, een Kameroense ex-voetballer en Ivo’s favoriete speler, klommen in de pen. Ze stuurden brieven naar de autoriteiten en solidariteitsbetuigingen naar Ivo en zijn vrienden in de gevangenis, en twitterden over de kwestie.