Afbeelding
Jestina Mukoko vrij op borg
Goed nieuws

Jestina Mukoko vrij op borg

10 maart 2009

De Zimbabwaanse gewetensgevangene Jestina Mukoko en Broderick Takawira zijn na drie maanden cel op borgtocht vrijgelaten. Beide activisten zijn illegaal ontvoerd, vastgezet en gemarteld.

Jestina Mukoko, directeur van mensenrechtenorganisatie The Zimbabwe Peace Project, werd begin december thuis opgepakt en tot het eind van die maand op een geheime locatie vastgehouden. Daarna ging ze de gevangenis in. Volgens justitie had zij plannen gesmeed om de regering van president Robert Mugabe omver te werpen. Mukoko heeft getuigd dat ze is gemarteld door haar ontvoerders.

Jestina Mukoko en Broderick Takawira werden vrijgelaten nadat er een borgsom van 600 dollar was betaald. Twaalf andere gedetineerden werden tegelijkertijd op borgtocht vrijgelaten.

De staat heeft herhaaldelijk orders van het hooggerechtshof om de gevangenen vrij te laten naast zich neer gelegd. Ook hebben de autoriteiten de ontvoeringen ontkend. Verondersteld wordt dat deze onrechtmatige arrestaties onderdeel zijn van een bredere strategie van de Zimbabwaanse veiligheidstroepen om critici en de politieke oppositie het zwijgen op te leggen.

"Amnesty verwelkomt de vrijlating van Jestina Mukoko en de andere dertien gewetensgevangenen, maar roept de Zimbabwaanse regering op om onmiddellijk te stoppen met de vervolging van mensenrechtenverdedigers en politieke activisten", zegt Veronique Aubert, hoofd van het Afrika Programma van Amnesty International.

Met een schrijfactie vragen we momenteel opheldering omtrent de ontvoering van Jestina Mukoko en de stopzetting van de vervolging van mensenrechtenverdedigers.

Lees ook

Meer nieuws