Afbeelding
Italië: onderzoek onthult kwalijke details over verdrinking van 94 mensen
Persbericht

Italië: onderzoek onthult kwalijke details over verdrinking van 94 mensen

02 juni 2023

Banner © ANSA/AFP via Getty Images

Amnesty International reageert verontwaardigd op een nieuw onderzoek van Lighthouse Reports dat vernietigende details blootlegt over de schipbreuk nabij Steccato di Cutro in februari in Italië. 94 mensen kwamen toen om het leven ondanks het feit dat het EU-grensagentschap Frontex en de Italiaanse autoriteiten wisten dat ze in gevaar waren.

“Frontex en de Italiaanse autoriteiten ontwijken hun verantwoordelijkheid en wijzen naar elkaar. In plaats daarvan zouden ze transparant moeten zijn over wat er fout liep. Ze faalden om mensenlevens te redden en zouden lessen moeten trekken uit wat fout liep. Enkel zo kan verantwoording worden afgelegd voor eventuele fouten. Dat zijn Frontex en de Italiaanse autoriteiten verplicht aan de vrouwen, mannen en kinderen die toen omkwamen en hun naasten”, aldus Eve Geddie, directeur van het European Institutions Office van Amnesty International.

“De meeste mensen aan boord kwamen uit Afghanistan. Hoewel Europese politici zich wel uitspreken over de verschrikkingen die de taliban aanrichten sinds ze aan de macht zijn, laten ze na om voldoende veilige en legale routes te bieden voor Afghaanse mensen. Hierdoor worden ze gedwongen om hachelijke tochten te maken op zoek naar veiligheid. De schandalen waarmee de externalisering van het EU-migratiebeleid gepaard gaat, moet plaats maken voor beleid dat zich richt op het redden van levens op zee en het vergroten van de mogelijkheden voor veilige en legale manieren om naar de regio te reizen.”

Achtergrond

Op 26 februari 2023 om ongeveer 04.30 uur plaatselijke tijd leed een houten boot schipbreuk met ongeveer 200 mensen aan boord. Dat gebeurde op luttele meters van het strand van Steccato di Cutro, in de Italiaanse regio Calabrië.

Staten hebben verplichtingen onder internationaal recht over het opsporen en redden van mensen. Zo moeten ze er onder meer voor zorgen dat er een snelle coördinatie van reddingsoperaties is in het gebied waar zij verantwoordelijk voor zijn. En zijn ze verantwoordelijkheid voor het redden van personen in nood op zee in de buurt van hun kusten.

Het onderzoek van Lighthouse Reports levert nieuwe details op over wat Frontex en de Italiaanse autoriteiten al enkele uren voor de schipbreuk wisten, onder andere met betrekking tot slechte weersomstandigheden en de waarschijnlijke aanwezigheid van vluchtelingen en migranten benedendeks.

Amnesty International had al eerder tekortkomingen en onbeantwoorde vragen gesignaleerd met betrekking tot de reactie van de autoriteiten op het incident en aanbevelingen gemaakt aan de Italiaanse autoriteiten. De organisatie verwelkomt de pogingen van Lighthouse Reports om licht te werpen op de tragische gebeurtenissen bij Cutro. Hun inspanningen zijn zeer welkom gezien het gebrek aan transparantie en de weigering om enige verantwoordelijkheid op te nemen van zowel de Italiaanse autoriteiten als Frontex.

Lees ook

Meer nieuws