Afbeelding
Israëlische rabbijnen verbieden verkoop en verhuur van woningen aan niet-Joden
Persbericht

Israëlische rabbijnen verbieden verkoop en verhuur van woningen aan niet-Joden

25 november 2010

Tientallen opperrabbijnen van Israëlische gemeenten hebben eind november 2010 een religieuze uitspraak ondertekend die Joden oproept geen woningen te verhuren of te verkopen aan niet-Joden.

Amnesty International heeft deze oproep veroordeeld.

"Deze uitspraak werd uitgebracht door religieuze leiders in staatsdienst, wiens salarissen worden betaald door de gemeenschap. Met deze oproep viseren zij duidelijk Palestijnse staatsburgers, 20% van de Israëlische bevolking. Hiermee illustreren zij nog eens de voordurende discriminatie waarmee deze Palestijnen geconfronteerd worden, op het gebied van toegang tot huisvesting en op andere gebieden," zei Philip Luthers, afgevaardigd directeur van Amnesty International voor het Midden Oosten en Noord Afrika.

De uitspraak is geen officieel regeringsstandpunt. Nochtans, onder de rabbijnen die de uitspraak ondersteunen, bevinden zich de invloedrijke Shmuel Eliyahu, opperrabbijn van Safed, en zijn collega's in een aantal andere Israëlische steden en gemeenten. Zij zijn in feite allemaal overheidsambtenaren.

rabbijn Eliyahu

In oktober had rabbijn Eliyahu al een brief geschreven waarin hij Joden opriep geen appartementen aan niet-Joden te verkopen of te verhuren. De aanleiding tot deze oproep was blijkbaar een groep Arabische studenten die accommodatie zochten om les te volgen in een plaatselijke hogeschool. De brief werd door 18 andere rabbijnen ondertekend en riep ook op maatregelen te nemen tegen Joden die huizen of appartementen verhuren of verkopen aan de Palestijnse burgers van Israël.

"Buren en kennissen [van een Jood die verkoopt of verhuurt aan Arabieren] moeten afstand bewaren van deze persoon, geen zaken met hem doen, hem het recht ontzeggen de Thora te lezen en hem uitsluiten tot hij terugkomt op zijn schadelijke daad", zo staat in de brief.

In november vroeg de Israëlische minister voor Minderheden aan de minister van Justitie te onderzoeken of rabbijn Eliyahu zich heeft schuldig gemaakt aan opruiing, met de bedoeling hem eventueel te ontheffen uit zijn functie als gemeentelijke rabbijn.

Voor zover Amnesty op de hoogte is, heeft de Minister van Justitie in deze nog geen actie ondernomen.

"De Israëlische regering heeft internationale mensenrechtenverdragen ondertekend die discriminatie op grond van ras, etniciteit of religie verbieden en moet deze oproep van de opperrabbijnen verwerpen. De regering moet disciplinaire maatregelen nemen tegen rabbijn Eliyahu en andere staatsambtenaren die oproepen tot racisme. De regering moet ook zorgen voor betere toegang tot huisvesting en hogere studies voor de Palestijnse burgers van Israël" zei Philip Luther.

Lees ook

Meer nieuws