Afbeelding
Israëlische politie reageert met geweld op vreedzame betogingen
Uit de beweging

Israëlische politie reageert met geweld op vreedzame betogingen

12 oktober 2013

In heel Israël organiseerden burgers op 1 augustus 2013 betogingen voor de Dag van de Woede. De betogers verzetten zich zo tegen het Prawer-Begin Plan.

Dit plan houdt in dat meer dan 30.000 Arabische bedoeïenen gedwongen uit de Negev-woestijn gezet worden. Op 15 juli kwamen betogers al eens op straat om hun ongenoegen te uiten. De Israëlische oproerpolitie en de grenstroepen reageerden met buitensporig geweld en arresteerden betogers met geweld in Be’er Sheva in de Negev, in Sakhnin in het noorden van Israël en in Oost-Jeruzalem. Verschillende betogers werden verwond en verschillende onder hen, waaronder vrouwen en kinderen, werden gearresteerd.

Amnesty International veroordeelt het buitensporige geweld dat de Israëlische overheid gebruikte tegen de demonstranten. Amnesty International roept de Israëlische regering bovendien op om het plan af te schaffen. Het Prawer-Begin Plan is een opvallend voorbeeld van het discriminerende beleid dat de Israëlische overheid voert tegen de Palestijnse minderheden. Ook de Verenigde Naties veroordeelden het plan. De voorgestelde wet is inherent discriminerend aangezien ze expliciet minder bescherming toekent aan de rechten van deze gemeenschappen in vergelijking met andere Israëlische burgers. Als de wet aangenomen wordt zal ze: het recht op adequate huisvesting en op non-discriminatie schenden, zoals gewaarborgd in artikels elf en twaalf van het Internationaal Verdrag inzake Economische, Sociale en Culturele rechten dat Israël heeft geratificeerd.

Desondanks gaat de Israëlische overheid door met het herhaaldelijk vernielen van huizen in verschillende bedoeïendorpen. Sinds begin 2013 heeft Israël al meer dan 140 huizen van bedoeïenen in de Negev verwoest. Op 16 juli werd het dorp al-‘Araqib met de grond gelijk gemaakt. De afgelopen drie jaar werd het dorpje al meer dan vijftig keer verwoest. De bewoners leven er al jaren en hebben het recht om in hun huizen te blijven.

Help mee de uitzetting van tienduizenden Israëlische Bedoeïenen te vermijden. Teken de petitie nu!

Achtergrondinformatie

Auteur: Landenteam Israël, Bezette Gebieden en de Palestijnse Autoriteit

Lees ook

Meer nieuws