Afbeelding
Israëlische blokkade verstikt dagelijks leven Gaza
Persbericht

Israëlische blokkade verstikt dagelijks leven Gaza

18 januari 2010

Een jaar na het einde van het Israëlische militaire offensief "Cast Lead" dringt Amnesty International aan op de beëindiging van de verstikkende blokkade van Gaza. Die snijdt 1,4 miljoen Palestijnen af van de buitenwereld en houdt de bevolking in een wanhopige toestand van armoede.

De briefing paper Suffocating: The Gaza Strip under Israeli blockade van Amnesty International verzamelt getuigenissen van mensen die moeizaam hun leven terug proberen op te bouwen na de brutale Israëlische aanval van vorig jaar. Dit offensief kostte ongeveer 1400 Palestijnen het leven en maakte duizenden gewonden.

Malcom Smart, Amnesty directeur voor het Midden Oosten en Noord Afrika, verklaarde dat "Israël beweert dat de aanhoudende blokkade van Gaza een antwoord is op de arbitraire raketaanvallen vanuit Gaza op zuid-Israël. In de realiteit worden de gewapende groepen niet geraakt door de blokkade, maar wordt de hele bevolking van Gaza gestraft voor de aanvallen. Israël doet dit door de aanvoer van medicijnen, voedsel, educatief materiaal en bouwmaterialen te beperken."

"Volgens het internationale recht komt de blokkade neer op collectieve bestraffing. Het moet onmiddellijk opgeheven worden."

Als bezettingsmacht is Israël volgens het internationale recht verplicht om de welvaart van de inwoners van Gaza te verzekeren, inclusief hun rechten op gezondheid, onderwijs, voedsel en een adequate woonst.

Civiele infrastructuur getroffen

Tijdens de militaire operatie "Cast Lead", die duurde van 27 december 2008 tot 18 januari 2009, werden er 13 Israëli's gedood, waaronder drie burgers. Tientallen anderen werden verwond door raketaanvallen van gewapende Palestijnse groepen.

De ziekenhuizen, scholen, water- en electriciteitsvoorzieningen en andere delen van de civiele infrastructuur in Gaza werden door de Israëlische bombardementen zwaar getroffen. Duizenden Palestijnse woningen werden vernield of zwaar beschadigd.

Van de 641 scholen in Gaza werden er bij schatting 280 beschadigd. 18 scholen werden volledig vernield. Bijna de helft van de bevolking van Gaza is jonger dan 18. De verstoring van hun opvoeding als gevolg van "Cast Lead"' en de aanhoudende Israëlische blokkade heeft een vernietigende impact.

Ook ziekenhuizen werden zwaar getroffen door het militaire offensief en de blokkade. Vrachtwagens met medische hulp van de Wereld Gezondheidsorganisatie mochten meerdere malen Gaza niet binnenrijden, en dit zonder verdere uitleg van de Israëli's.
Patiënten die dringende medische hulp nodig hebben die niet in Gaza kan worden verstrekt, worden door de Israëli's verhinderd of vertraagd in hun pogingen om het gebied te verlaten.

Sinds de Israëlische autoriteiten de Gazastrook hermetisch afsloten kunnen patiënten officiëel een vergunning aanvragen om naar het buitenland te gaan voor een dringende medische behandeling. In de praktijk worden deze vergunningen heel vaak geweigerd. Zo stierf op 1 november 2009 Samir al-Nadim nadat de Israëlische autoriteiten hem 22 dagen lang verhinderden om Gaza te verlaten voor een dringende hartoperatie. Hij liet drie kinderen na.

Leven verstikt

Amnesty International sprak met verschillende families van wie de woonsten werden vernield tijdens de Israëlische militaire operatie. Een jaar laten leven deze families nog steeds in tijdelijke woonsten.

Mohammed en Halima Mslih ontvluchtten tijdens het offensief samen met hun vier jonge kinderen hun huis in het dorp Juhor al-Dik, ten zuiden van Gaza-Stad. Tijdens hun afwezigheid werd hun woonst door Israëlische legerbulldozers vernield. "Toen we terugkwamen was alles kapot. Mensen gaven ons eten, want zelf hadden we niets meer," zei Mohammed Mslih.

Zes maanden na het staakt-het-vuren leefde de familie nog steeds in een nylon tent. Pas nu hebben ze een eenvoudige permanente woonst kunnen bouwen. De familie leeft echter in de permanente angst dat de aanhoudende Israëlische operaties het weinige wat ze hebben terug zullen vernielen.

Werkloosheid in Gaza scheert hoge toppen. De bedrijven die het offensief overleefden proberen nu wanhopig de blokkade door te komen. De VN rapporteerde in december 2009 dat de werkloosheid in Gaza 40% bedraagt.

"De blokkade verstikt elk aspect van het leven in Gaza. De toenemende isolatie en het lijden van de bevolking, van wie de helft kinderen, mag niet verder duren. De Israëlische regering moet zich schikken naar haar juridische verplichtingen als bezettingsmacht. Ze moet zonder uitstel de blokkade opheffen," aldus Malcolm Smart.

Lees ook

Meer nieuws