Israël: voer VN-resolutie uit en stop onrechtmatige bezetting Palestijns gebied
De Algemene Vergadering van de VN heeft op 18 september een resolutie aangenomen. Hierin wordt van Israël geëist dat het binnen 12 maanden een einde maakt aan zijn onrechtmatige aanwezigheid in het bezette Palestijnse gebied en hiermee het advies van het Internationaal Gerechtshof (ICJ) van juli opvolgt.
‘De resolutie maakt glashelder dat de 57 jaar durende bezetting van het bezette Palestijnse gebied door Israël, die een zeer ernstige schending van het internationaal recht vormt, niet langer mag voortduren’, zegt de secretaris-generaal van Amnesty International, Agnès Callamard.
‘Israël moet onmiddellijk voldoen aan de resolutie door zijn troepen terug te trekken van de Westelijke Jordaanoever, inclusief het illegaal geannexeerde Oost-Jeruzalem, en de sinds 1967 bezette Gazastrook. Israël moet ook alle kolonisten verwijderen van de bezette Westelijke Jordaanoever, inclusief Oost-Jeruzalem, en de annexatie ongedaan maken, zowel in de wet als in de praktijk’.
Historisch advies
Het historische advies van het ICJ bevestigde dat Israël een wettelijke verplichting heeft om een einde te maken aan zijn onwettige bezetting van het bezette Palestijnse gebied en zijn systematische discriminatie van de bezette Palestijnse bevolking. De resolutie verwerkt dit advies en geeft gehoor aan langdurige oproepen van het Palestijnse volk en vele landen over de hele wereld.
‘Decennialang heeft de onwettige bezetting door Israël op grote schaal onrechtvaardigheid, bloedvergieten en lijden voor de Palestijnen met zich meegebracht’, zegt Callamard. ‘In de afgelopen 11 maanden zijn de systematische mensenrechtenschendingen die kenmerkend zijn voor Israëls wrede bezetting en apartheidssysteem drastisch toegenomen. Israëls ongekende aanval op de Palestijnen in Gaza eist een rampzalige tol van de burgerbevolking, met doden en gewonden, massale vernietiging van kritieke infrastructuur, decimering van steden en opeenvolgende golven van gedwongen verplaatsing. Het heeft Gaza vrijwel onleefbaar gemaakt en de Strook ondergedompeld in een van de ergste humanitaire crises ter wereld. Dit verergerde de toch al nijpende humanitaire situatie door de al 17 jaar durende illegale blokkade van Gaza door Israël.’
Kritiek moment voor internationale gemeenschap
Ondertussen heeft Israël zijn onderdrukkende campagne tegen Palestijnen op de bezette Westelijke Jordaanoever geïntensiveerd met dodelijke militaire operaties. Die gaan gepaard met grote schade aan de civiele infrastructuur, onwettige moorden, escalatie van willekeurige arrestaties, foltering en andere vormen van mishandeling. Het geweld van kolonisten neemt straffeloos toe en Palestijnen worden van huis en haard verdreven
‘Het uitvoeren van de VN-resolutie is essentieel om het vertrouwen in het internationaal recht te herstellen’ stelt Agnes Callamard. ‘Dit is een kritiek moment voor de internationale gemeenschap. Staten, waaronder bondgenoten van Israël, moeten ervoor zorgen dat Israël de resolutie naleeft en een einde maakt aan zijn aanhoudende minachting voor het internationaal recht, de mensenrechten en het historisch onrecht tegen de Palestijnen.’
In afwachting van een einde aan de bezetting door Israël, moeten derde landen onmiddellijk alle vormen van hulp of bijstand stopzetten die bijdragen aan het in stand houden van de onwettige bezetting. Zij moeten wapenleveranties aan Israël en alle handel met illegale nederzettingen stopzetten.
Ook moet de internationale gemeenschap in lijn met de resolutie de oprichting steunen van mechanismen om alle schade te registreren die is veroorzaakt door Israëls militaire bezetting. Daarnaast moeten Israëls schendingen van de Conventie voor de Uitbanning van Rassendiscriminatie aangepakt worden. Deze processen moeten efficiënt worden ontworpen om daders ter verantwoording te roepen en slachtoffers recht te doen. Er moet een einde komen aan Israëls systeem van apartheid tegen alle Palestijnen.
Achtergrond
De door de Staat Palestina ingediende resolutie was gebaseerd op een advies van het Internationaal Gerechtshof (ICJ) van juli waarin werd gezegd dat de voortdurende aanwezigheid van Israël in bezet Palestijns gebied illegaal is en dat de nederzettingen zo snel mogelijk moeten worden verwijderd. De resolutie van de Algemene Vergadering van de VN werd aangenomen met 124 stemmen voor, 43 onthoudingen en 14 tegen, waaronder die van de VS en Israël. Amnesty International merkt met tevredenheid op dat België voor de resolutie heeft gestemd en zijn steun heeft bevestigd voor het ICJ en diens advies van juli 2024.
We roepen de Belgische autoriteiten op om snel werk te maken van de implementatie van de resolutie en daar ook concrete stappen voor te zetten.