Afbeelding
Israël moet jonge Palestijnse activiste Ahed Tamimi vrijlaten
Persbericht

Israël moet jonge Palestijnse activiste Ahed Tamimi vrijlaten

15 januari 2018

De Israëlische autoriteiten moeten een 16-jarige activiste vrijlaten die een celstraf riskeert van 10 jaar nadat ze vorige maand een aanvaring had met Israëlische soldaten in de bezette Westelijke Jordaanoever.

Ahed Tamimi moet vandaag verschijnen voor een militaire rechtbank. Ze wordt beschuldigd van slagen en verwondingen in verzwarende omstandigheden en 11 andere aanklachten. Op een veelvuldig online gedeelde video is te zien hoe Tamimi op 15 december twee Israëlische soldaten duwt, slaat en schopt in haar dorp Nabi Saleh.

“Als je de feiten bekijkt dan is de verdere detentie van Ahed Tamimi niet te rechtvaardigen. De Israëlische autoriteiten moeten haar onmiddellijk vrijlaten. De videobeelden tonen duidelijk dat het ongewapende meisje geen werkelijke bedreiging vormde voor de bewapende en goed uitgeruste soldaten. De detentie van het 16-jarige meisje is onmiskenbaar buitenproportioneel”, zegt Magdalena Mughrabi van Amnesty International.

“De arrestatie van Tamimi en het militaire proces tegen haar illustreren hoe de Israëlische autoriteiten Palestijnse kinderen behandelen die zich verzetten tegen de voortdurende en vaak brutale repressie van de bezettende troepen.”

Op dezelfde dag van het voorval tussen Tamimi en de twee soldaten werd Mohammad Tamimi, de 15-jarige neef van Ahed, op korte afstand beschoten met rubberkogels door een Israëlische soldaat. Zijn hoofd werd daarbij geraakt. Zijn familie liet aan Amnesty weten dat een deel van zijn schedel links operatief verwijderd werd.

Volgens het Kinderrechtenverdrag, geratificeerd door Israël, mogen kinderen slechts gearresteerd en opgesloten worden indien er geen andere mogelijkheid is. De detentie mag niet langer duren dan noodzakelijk.

Elk jaar worden honderden Palestijnse kinderen vervolgd voor militaire jeugdrechtbanken. Ze worden vaak gearresteerd tijdens nachtelijke raids en systematisch onderworpen aan mishandeling: harde ondervragingen zonder advocaat of familie, bedreigingen, eenzame opsluiting en soms fysiek geweld. Volgens plaatselijke mensenrechtenorganisaties zitten momenteel zo’n 350 Palestijnse kinderen in Israëlische detentiecentra.

Meer informatie leest u in het internationale persbericht >>

Lees ook

Meer nieuws