Israël: ernstig gewonde Palestijnse journalist krijgt medische zorg

Israël: ernstig gewonde Palestijnse journalist krijgt medische zorg

Goed nieuws

Op 16 april oordeelde het Israëlische Hooggerechtshof dat de jonge Palestijnse journalist Yousef al-Kronz de Gazastrook mocht verlaten. Hij had dringend medische zorg nodig in een ziekenhuis in Ramallah op de Westelijke Jordaanoever.

Op 30 maart deed Al-Kronz verslag van de betoging van Palestijnen tegen de al 70 jaar durende Israëlische bezetting van het oorspronkelijk Palestijnse woongebied. Door het optreden van het Israëlische leger raakte hij ernstig gewond. Een van zijn benen moest geamputeerd worden en het gevaar bestond dat ook zijn andere been zou moeten volgen.

Israël verleende Al-Kronz aanvankelijk geen toestemming om naar de Westelijke Jordaanoever te gaan. Mensenrechtenorganisaties, waaronder Amnesty, kwamen voor hem in actie. Al-Kronz zei tegen Amnesty: "Ik ben jullie allemaal zo dankbaar voor jullie steun, die ervoor gezorgd heeft dat mijn tweede been niet geamputeerd hoefde te worden. Ik had bijna alle hoop verloren dat ik naar een ziekenhuis in Ramallah zou kunnen om mijn been te redden, maar godzijdank zijn er mensen die zich mijn lot aantrokken en die er alles aan deden om ervoor te zorgen dat ik buiten Gaza de medische zorg kreeg die ik nodig had."

Zwijg niet

Al-Kronz voegde daaraan toe: "Ik ben maar één geval. Er zijn nog steeds veel gewonde en zieke mensen in Gaza, die dringend medische zorg nodig hebben. Ik had geluk dat ik uit Gaza weg kon, maar anderen hebben nog steeds grote moeite om een ziekenhuis te bereiken dat hun leven kan redden. Ik roep iedereen die een geweten heeft op om niet te zwijgen over wat er in Gaza gebeurt."

Nakba

De betogers demonstreren ieder vrijdag bij de Israëlische grens voor het recht van miljoenen Palestijnse vluchtelingen om terug te keren naar hun steden en dorpen in wat nu Israël heet. De demonstranten willen hun acties voortzetten tot 15 mei. Op die dag herdenken Palestijnen de nakba (grote catastrofe). In 1948 en 1949, na de totstandkoming van de staat Israël, werden honderdduizenden Palestijnen gedwongen hun woongebied te verlaten.

Logo Amnesty International

Amnesty International Vlaanderen vzw
Goffartstraat 32
1050 BrusselIngang en onthaal:
Waversesteenweg 169
1050 Brussel
T: +32 2 669 37 37
[email protected]
Rek. nr. BE11 5230 8012 9048
Ondernemingsnr. BE 0418.308.243