Islam Khalil eindelijk vrij

Islam Khalil eindelijk vrij

Goed nieuws

Islam Khalil, een 27-jarig slachtoffer van gedwongen verdwijning en foltering, is op 31 augustus vrijgelaten door het Egyptische Nationale Veiligheidsagentschap (NSA), 10 dagen nadat de aanklager zijn vrijlating op borgtocht had bevolen. 

Zijn familie had op 23 augustus 50.000 Egyptische ponden (4.890 euro) als borg betaald. In plaats van hem vrij te laten, hadden agenten een nieuwe aanklacht tegen hem verzonnen en hem afgeranseld, aldus zijn broer en zijn advocaat. In de laatste uren voor zijn vrijlating uit een politiekantoor in al-Santa, een stad ten noorden van Kaïro, waar hij woont, werd hij met de handen aan het plafond vastgebonden en moest hij die positie meer dan drie uur aanhouden. Volgens zijn broer verkeert Islam Khalil in slechte gezondheid en behoeft hij mentaal en fysiek herstel.

Islam Khalil werd oorspronkelijk geconfronteerd met een hele reeks aanklachten en riskeerde de doodstraf als hij voor een aantal daarvan werd veroordeeld. Dankzij campagnes in Egypte en in het buitenland, werden alle aanklachten op één na echter ingetrokken. Hij wordt nog altijd beschuldigd van "lidmaatschap van een verboden groepering" en, als hij schuldig wordt bevonden, wacht hem een gevangenisstraf die kan oplopen tot vijf jaar.

De broer van Islam Khalil, Nour Khalil, heeft het volgende bericht gestuurd naar Amnesty: "Hartelijke dank voor uw vele inspanningen die het mogelijk hebben gemaakt dat mijn broer vandaag terug vrij is. Islam wordt nog altijd bedreigd door de veiligheidsdiensten en er is een reëel risico dat hij opnieuw wordt gearresteerd of wordt verwond. Blijf u inzetten en strijden voor Islam tot die al zijn rechten terug heeft en de daders van de misdaden tegen hem ter verantwoording zijn geroepen. Blijf de druk aanhouden voor iedereen die het slachtoffer is van gedwongen verdwijning en voor al wie een gewetens­gevangene is omwille van de vrijheid, waarheid en vrede. Bedankt, Amnesty, en dank aan alle activisten van Amnesty overal.”

Islam Khalil werd tijdens zijn detentie herhaaldelijk gefolterd en mishandeld. De 27-jarige verkoopsdirecteur was oorspronkelijk op 24 mei 2015 ontvoerd door agenten van het NSA. De autoriteiten weigerden te erkennen dat hij van zijn vrijheid was beroofd en hield iedereen 122 dagen lang over zijn lot in het ongewisse. Tijdens die periode werd hij door agenten van het NSA gefolterd met de bedoeling hem misdaden te doen "bekennen" waarvan hij beweert dat hij ze niet heeft gepleegd. 

hier niet op duwen