Afbeelding
Iran : VN-mensenrechtenraad stuurt Speciale Rapporteur
Goed nieuws

Iran : VN-mensenrechtenraad stuurt Speciale Rapporteur

29 maart 2011

Amnesty International verwelkomt de beslissing van de VN-Mensenrechtenraad om een Speciale Rapporteur naar Iran te sturen om de verslechterde mensenrechtensituatie te observeren en te rapporteren.

De Raad stemde in Genève met 22 tegen 7 een resolutie die werd ondersteund door 49 staten om "Een Speciale Rapporteur aan te stellen om de mensenrechtensituatie in de Islamitische Republiek Iran te onderzoeken." De VN is bezorgd over de massale mensenrechtenschendingen bij het hardhandig optreden tegen de oppositie en over de stijgende toepasssing van de doodstraf.

"Hoewel we lang hebben moeten wachten zijn we blij dat de Mensenrechtenraad reageert op de situatie in Iran en de oproep van verschillende organisaties, waaronder Amnesty International, beantwoordt door deze procedure te installeren," zegt Hassiba Hadj Sahraoui van Amnesty.

"Aangezien Iran sinds 2005 weigert samen te werken met VN-experten, is het noodzakelijk dat de internationale gemeenschap er alles aan doet om een samenwerking tussen Iran en deze Speciale Rapporteur te realiseren. We dringen er bij de Iraanse overheid op aan om mee te werken bij deze procedure en de rapporteur het land geregeld te laten bezoeken zodat hij het feitelijk onderzoek zonder hinder kan leiden."

Volgens officiële cijfers zijn in Iran minimum 116 mensen geëxecuteerd dit jaar. Geloofwaardige rapporten spreken over een veel groter aantal. Duizenden gevangenen zitten nog steeds in de dodencel.

Ja'far Kazemi en Mohammed Ali Haj Aghaei werden beiden geëxecuteerd dit jaar. Ze werden opgepakt tijdens de protesten die volgden op de omstreden herverkiezing van president Mahmoud Ahmadinejad in juni 2009.

De slechte mensenrechtensituatie in Iran is sinds de onlusten in 2009 nog verder achteruit gegaan. Duizenden demonstranten werden willekeurig gearresteerd en honderden mensenrechtenactivisten, studenten, advocaten, journalisten en leden van de oppositie werden langdurig vastgehouden en gefolterd, zonder enige vorm van proces, of kregen geen eerlijk proces.

De laatste golf van arrestaties van opposanten kwam er na demonstraties op 14 februari. De oproep tot protest kwam van oppositieleiders Mehdi Karroubi en Mir Hossein Mousavi als steun voor de mensen in Egypte en Tunesië. Beiden hebben nu huisarrest.

Het mandaat van de laatste Speciale Rapporteur voor Iran werd in 2002 niet vernieuwd.

Lees ook

Meer nieuws