Iran: strafvermindering voor Yasaman Aryani

Iran: strafvermindering voor Yasaman Aryani

Goed nieuws

Het gerechtshof in Teheran heeft de celstraffen van vrouwenrechtenverdedigers Yasaman Aryani en Monrieh Arabshahi teruggebracht tot negen jaar en zeven maanden. Daarvan moeten ze 5,5 jaar uitzitten.

De 23-jarige Yasaman Aryani deelde, samen met haar moeder Monireh Arabshahi op Internationale Vrouwendag 2019, bloemen uit aan vrouwelijke treinpassagiers. Ze droeg daarbij geen hoofddoek. Ze sprak over haar toekomstdroom: een wereld waarin vrouwen de vrijheid hebben om te kiezen wat ze dragen. Een video van haar actie ging viraal. Niet veel later werd ze gearresteerd. Op 31 juli vorig jaar kreeg Yasaman te horen dat ze veroordeeld was tot 16 jaar cel, waarvan ze ten minste 10 jaar moet uitzitten. Haar moeder kreeg dezelfde straf.

Straffen teruggebracht

De straffen van Aryani en haar moeder zijn nu teruggebracht tot 5,5 jaar voor het ‘aanzetten en faciliteren van corruptie en prostitutie’ door het aanmoedigen van het ‘afdoen van de hoofddoek’. Daarnaast hebben ze een straf van 3,5 jaar voor het ‘samenkomen en samenspannen om misdaden tegen de nationale veiligheid te plegen’ en zeven maanden voor het ‘verspreiden van propaganda tegen het systeem’. Volgens de richtlijnen die in Iran gelden voor het uitzitten van een straf, moeten Aryani en Arabshahi de langste straf die is opgelegd voor de ernstigste aanklacht in de gevangenis blijven. In hun geval is dat dus 5,5 jaar. De advocaat van beide vrouwen heeft aangegeven dat hij een verzoek tot rechterlijke toetsing van hun veroordelingen zal indienen.

Sinds 2018 zijn in Iran tientallen vrouwen gearresteerd, alleen omdat ze opkwamen voor hun rechten. Enkelen zijn tot zeer zware gevangenisstraffen veroordeeld, zoals Aryani en Arabshahi.

Tijdens Amnesty’s wereldwijde Schrijfmarathon werd massaal voor de vrijlating van Aryani en Arabshahi geschreven.