Iran: schandelijke straf van 33 jaar en 148 zweepslagen voor advocaat Sotoudeh

Iran: schandelijke straf van 33 jaar en 148 zweepslagen voor advocaat Sotoudeh

Actueel

In Iran is mensenrechtenadvocaat Nasrin Sotoudeh tot 33 jaar gevangenisstraf en 148 zweepslagen veroordeeld. Eerder al kreeg ze na een oneerlijk proces 5 jaar cel opgelegd.

“Het is absoluut schokkend dat Nasrin Sotoudeh 38 jaar de cel in moet en 148 zweepslagen krijgt voor haar vreedzame activiteiten. Ze verdedigde vrouwen die protesteerden tegen de verplichting een hoofddoek te dragen. Sotoudeh moet onmiddellijk en onvoorwaardelijk worden vrijgelaten”, zegt Philip Luther van Amnesty International.

Strengste straf sinds jaren voor activist

Het is de wreedste straf ooit die Amnesty de laatste jaren heeft gedocumenteerd tegen een mensenrechtenverdediger in Iran. Het lijkt erop dat de autoriteiten – aangemoedigd door de wijdverbreide straffeloosheid voor schendingen van mensenrechten – de onderdrukking opvoeren.

Sotoudeh kreeg de straf onder meer opgelegd vanwege “het aanzetten tot corruptie en prostitutie”, “het openlijk begaan van een zondige activiteit door in de rechtszaal te verschijnen zonder sluier”, en “het verstoren van de openbare orde”.

Extra hoge straf

De rechters gebruikten artikel 134 van het Iraanse Wetboek van strafrecht om haar een hogere straf op te leggen dan wettelijk is vastgelegd. Naast de maximumstraf voor alle zeven aanklachten legde de rechter Sotoudeh een extra straf van 4 jaar op, waardoor zij tot 33 jaar werd veroordeeld.

eis onmiddellijke vrijlating

“Regeringen moeten hun invloed op Iran aanwenden om aan te dringen op Sotoudehs vrijlating. De internationale gemeenschap en met name de Europese Unie, die continu een dialoog voert met Iran, moeten een sterk publiek standpunt innemen tegen deze schandelijke veroordeling en bemiddelen dat ze onmiddellijk en onvoorwaardelijk wordt vrijgelaten”, zegt Luther.

Logo Amnesty International

Amnesty International Vlaanderen vzw
Goffartstraat 32
1050 BrusselIngang en onthaal:
Waversesteenweg 169
1050 Brussel
T: +32 2 669 37 37
[email protected]
Rek. nr. BE11 5230 8012 9048
Ondernemingsnr. BE 0418.308.243