Iran moet onmiddellijk bekend maken waar VUB-gastdocent Djalali wordt vastgehouden

Iran moet onmiddellijk bekend maken waar VUB-gastdocent Djalali wordt vastgehouden

Persbericht

Eerder deze week werd de Iraans-Zweedse spoedarts Ahmadreza Djalali geblinddoekt weggebracht van de vleugel in Evin-gevangenis waar hij verbleef en overgebracht naar een onbekende locatie. De familie en advocaat van de man weten niet waar hij wordt vastgehouden, noch waarom hij werd weggebracht. 

Amnesty International is ongerust over de veiligheid en het welzijn van Dr. Djalali en beschouwt de actie als een gedwongen verdwijning. “Dit soort van gedwongen verdwijningen zijn een ernstige mensenrechtenschending op zich, maar vergroten bovendien het risico op foltering en andere mishandeling”, zegt Lore Van Welden, woordvoerder van Amnesty International Vlaanderen. 


Iran moet deze onwettige actie meteen stopzetten en bekend maken waar Dr. Djalali zich bevindt. We roepen andere landen, in het bijzonder België, Italië en Zweden op om dringend contact op te nemen met de Iraanse overheden om opheldering te vragen.


Amnesty International herhaalt dat de doodstraf tegen Dr. Djalali moet worden ingetrokken en dat de man moet worden vrijgelaten.

Auteur: 
hier niet op duwen