Iran executeert man die op zijn 15e gearresteerd werd

Iran executeert man die op zijn 15e gearresteerd werd

Persbericht

Vanochtend is de 21-jarige Iraniër Alireza Tajiki geëxecuteerd. Hij was nog maar 15 jaar toen hij werd opgepakt en ter dood werd veroordeeld. Hij werd in de gevangenis gemarteld en kreeg een oneerlijk strafproces. Amnesty International voerde tevergeefs actie om zijn executie te voorkomen. Ook internationale en publieke druk mocht niet baten. Met het doorzetten van zijn doodstraf toont Iran het totale gebrek aan respect voor kinderrechten.

Oneerlijk proces

Iran claimt een eerlijk strafrechtsysteem te hebben voor minderjarigen, maar in de praktijk blijkt het tegenovergestelde. Tajiki is de vierde persoon dit jaar die als minderjarige werd opgepakt en geëxecuteerd. Hij was 15 toen hij ter dood werd veroordeeld wegens moord en homoseksuele geslachtsgemeenschap. Zijn straf kwam tot stand na een oneerlijk proces. Hij bekende na te zijn gemarteld.

Uitblijven hervormingen

Deze executie is een grove schending van het VN-Kinderrechtenverdrag, dat Iran heeft geratificeerd. In 2013 beloofde de Iraanse autoriteiten om het jeugdstrafrecht te hervormen. Rechters kregen de bevoegdheid om de doodstraf voor minderjarigen om te zetten in een lichtere straf. Hier komt weinig van terecht. Iran is een van de laatste landen in de wereld dat minderjarige overtreders executeert. Amnesty stelde in augustus 2017 vast dat er 89 mensen in de dodencel zitten die werden veroordeeld toen ze minderjarig waren.

hier niet op duwen