Afbeelding
Iran executeert jonge vrouw
Actueel

Iran executeert jonge vrouw

03 oktober 2018

De Iraanse autoriteiten hebben de 24-jarige Zeinab Sekaanvand geëxecuteerd. Ze werd op haar 15e gedwongen te trouwen. Twee jaar later werd ze gearresteerd vanwege de moord op haar man. Haar ouders kregen te horen dat zij hun dochter op 1 oktober voor het laatst mochten bezoeken.

Zeinab Sekaanvand, een Koerdisch-Iraanse vrouw, werd na een oneerlijke rechtszaak ter dood veroordeeld. Pas tijdens de laatste sessie van haar rechtszaak mocht ze zich door een advocaat laten bijstaan. Tijdens die sessie trok ze haar ‘bekentenis’ in die ze had gedaan zonder het bijzijn van een advocaat. Ze heeft gezegd dat ze na haar arrestatie door politieagenten overal op haar lichaam is geslagen.

Schending Kinderrechtenverdrag

De voltrekking van het doodvonnis is een grove schending van het VN-Kinderrechtenverdrag, dat Iran heeft geratificeerd. In het Kinderrechtenverdrag staat in artikel 37 dat de ‘doodstraf noch levenslange gevangenisstraf zonder de mogelijkheid van vrijlating wordt opgelegd voor strafbare feiten gepleegd door personen jonger dan achttien jaar’.

Hervorming jeugdstrafrecht

In 2013 beloofde de Iraanse autoriteiten om het jeugdstrafrecht te hervormen. Rechters kregen de bevoegdheid om de doodstraf voor minderjarigen om te zetten in een lichtere straf. Hier komt weinig van terecht. Iran is een van de laatste landen in de wereld dat minderjarige overtreders executeert.

Lees ook

Meer nieuws