Iran: doodstraf twee minderjarigen opgeheven

Iran: doodstraf twee minderjarigen opgeheven

Goed nieuws

Saeed Jazee loopt niet langer het gevaar terechtgesteld te worden. De familie van de man die hij zou vermoord hebben, schonk hem vergiffenis op 24 juli. Een dag later werd ook de doodstraf van Ali Mahin Torabi opgeheven. Hij krijgt binnenkort een nieuw proces.

Saeed Jazee, toen 17 jaar, werd in 2003 veroordeeld voor de moord op een 22-jarige man. Saeed raakte betrokken in een woordenwisseling met de man, die hem daarop aanviel met een keukenmes. Tijdens de daaropvolgende schermutseling viel het mes op de grond. Saeed raapte het op. Op hetzelfde moment stormde de man op hem af en werd hij geraakt met de dood tot gevolg. Zowel Saeed als de omstaanders hebben steeds volgehouden dat de dood van de man een ongeval was.

Ali Mahin Torabi werd veroordeeld voor een moord die hij pleegde toen hij 16 was. Op 3 februari 2003 werd hij aangehouden in verband met een gevecht op een speelterrein. Daarbij werd een schoolkameraad van Ali, Mazdak Khodadian, doodgestoken. Tijdens het proces zei Ali Mahin Torabi herhaaldelijk dat hij niet de bedoeling had zijn kameraad dood te steken. Dit bleek ook uit het forensisch rapport, wat tijdens het proces niet ten gronde werd behandeld. Enkele dagen later, op 8 februari 2003, werd Ali veroordeeld.

 

 

hier niet op duwen