Afbeelding
Iran: Ahmadreza Djalali loopt ernstig gevaar geëxecuteerd te worden als vergelding
Actueel

Iran: Ahmadreza Djalali loopt ernstig gevaar geëxecuteerd te worden als vergelding

22 december 2023

De Zweeds-Iraanse wetenschapper Ahmadreza Djalali loopt ernstig gevaar geëxecuteerd te worden in Iran. Hij werd deze ochtend op de hoogte gebracht over zijn nakende executie en de Iraanse staatstelevisie toont propagandavideo's over dr. Djalali, wat een voorbode voor een executie kan betekenen. De nieuwe bedreigingen komen er in reactie op de veroordeling in Zweden eerder deze week van de Iraanse ambtenaar Hamid Nouri.

Er zijn steeds meer aanwijzingen dat de Iraanse autoriteiten Ahmadreza Djalali gijzelen en dreigen zijn executie uit te voeren, om Zweden te dwingen de gevangen voormalige Iraanse ambtenaar Hamid Nouri uit te leveren. Nouri is veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf in Zweden voor misdaden in verband met de massamoorden in de Iraanse gevangenissen van 1988. Op 19 december 2023 werd zijn veroordeling ook in hoger beroep bekrachtigd.

“Ahmadreza Djalali wordt alweer als speelbal gebruikt in een wreed en cynisch spel van de Iraanse autoriteiten. Het Iraanse regime is misnoegd over een vonnis in Zweden en dreigt ermee dr. Djalali om te brengen als drukkingsmiddel of als vergelding. Dat versterkt onze bezorgdheid dat dr. Djalali wordt gegijzeld om Zweden te dwingen tot een gevangenenruil”, aldus Wies De Graeve, directeur Amnesty International Vlaanderen.

“De internationale gemeenschap en zeker landen waar dr. Djalali een nauwe band mee heeft zoals België en Zweden moeten de Iraanse autoriteiten onmiddellijk oproepen om alle plannen om Ahmadreza Djalali te executeren stop te zetten, een einde te maken aan deze schokkende aanval op zijn recht op leven en hem onmiddellijk vrij te laten. Iraanse functionarissen moeten worden onderzocht voor de misdaad van gijzelneming.”

Vergelding

Op 19 december 2023 bekrachtigde een Zweeds hof van beroep de veroordeling en levenslange gevangenisstraf tegen Hamid Nouri voor zijn rol in de gevangenisbloedbaden van 1988 in Iran.

De volgende dag, op 20 december, verspreidden Iraanse staatsmedia een propagandavideo met de gedwongen “bekentenissen” van Ahmadreza Djalali, die onder meer aangaf een spion voor Israël te zijn. Ahmadreza Djalali heeft deze beschuldigingen herhaaldelijk ontkend en zei dat zijn gedwongen “bekentenissen” werden afgelegd tijdens een periode waarin hij werd gefolterd en onderworpen aan andere mishandelingen. Ze zonden ook de gedwongen “bekentenissen” uit van de Zweeds-Iraanse Habib Chaab, die door de Iraanse autoriteiten willekeurig werd geëxecuteerd op 6 mei 2023. Hierdoor is de ernstige bezorgdheid dat Ahmadreza Djalali het risico loopt binnenkort geëxecuteerd te worden, verder toegenomen.

Op 22 december 2023 bezocht, volgens informatie van Ahmadreza Djalali’s familie, een ambtenaar van justitie hem in de gevangenis. Hij dreigde dat Djalali’s veroordeling en doodvonnis “bevestigd” zijn en “spoedig zou worden uitgevoerd”.

De ambtenaar suggereerde op schandalige wijze dat de Zweedse regering Hamid Nouri vasthoudt om de Iraanse autoriteiten te dwingen Ahmadreza Djalali vrij te laten, een uitspraak die de propagandamachine van de Iraanse staatsmedia ook herhaalt. Deze absurde beschuldigingen zijn de afgelopen dagen herhaald op de Iraanse staatsmedia, hoewel Ahmadreza Djalali al sinds 2016 in Iran in de gevangenis zit, meer dan twee jaar voordat Hamid Nouri werd gearresteerd.

Ahmadreza Djalali werd in april 2016 willekeurig gearresteerd in Teheran en in oktober 2017 ter dood werd veroordeeld voor “corruptie op aarde” (efsad-e fel-arz) na een schromelijk oneerlijk proces voor afdeling 15 van de Revolutionaire Rechtbank in Teheran.

Achtergrond

Prof. dr. Ahmadreza Djalali is gespecialiseerd in rampengeneeskunde, hij is een gerenommeerde academicus met een groot internationaal netwerk, ook in ons land werkte hij als gastprofessor aan de VUB. Amnesty International beschouwt dr. Djalali als een gewetensgevangene die enkel werd gevangengenomen en veroordeeld omdat hij weigert zijn academische banden te gebruiken om te spioneren voor Iran. Al meer dan zeven jaar lang voert de mensenrechtenorganisatie samen met zijn familie campagne voor zijn vrijlating.

De Iraanse autoriteiten zijn onlangs begonnen aan een nieuwe alarmerende executiegolf, waarbij alleen al in november 2023 minstens 115 mensen zijn geëxecuteerd.

Amnesty International is tegen de doodstraf in alle gevallen zonder uitzondering, ongeacht de aard van de misdaad, de kenmerken van de dader of de methode die de staat gebruikt om de gevangene te doden. De doodstraf is een schending van het recht op leven en de ultieme wrede, onmenselijke en vernederende straf.

Lees ook

Meer nieuws