Afbeelding
Irak: burgers in hun huizen gedood door luchtaanvallen terwijl hen opgedragen werd om niet te vluchten
Persbericht

Irak: burgers in hun huizen gedood door luchtaanvallen terwijl hen opgedragen werd om niet te vluchten

28 maart 2017

Honderden burgers in Mosul kwamen om het leven bij luchtaanvallen door de VS-geleide coalitie terwijl ze op vraag van de Iraakse overheid schuilden in hun huizen tijdens het offensief tegen de gewapende groepering Islamitische Staat (IS).

Overlevenden en ooggetuigen in Oost-Mosul vertelden aan Amnesty dat ze niet op de vlucht geslagen zijn voor de gevechten omdat de Iraakse autoriteiten hen meermaals hebben opgedragen in hun huizen te blijven.

Uit een onderzoeksmissie van Amnesty International deze maand in Oost-Mosul blijkt dat de VS-geleide coalitie regelmatig luchtaanvallen uitvoerde waarbij huizen met de grond gelijk gemaakt werden terwijl er families binnen aanwezig waren. Het hoge aantal burgerslachtoffers doet vermoeden dat de coalitie onvoldoende voorzorgsmaatregelen trof om burgerslachtoffers te voorkomen. Dit is een flagrante schending van het internationaal humanitair recht.

“De Iraakse autoriteiten hebben meermaals aan burgers gevraagd om hun huizen niet te verlaten. De coalitietroepen moesten dus geweten hebben dat hun luchtaanvallen hoogstwaarschijnlijk zouden resulteren in hoge aantallen burgerslachtoffers. Het uitvoeren van buitenproportionele en willekeurige aanvallen is in strijd met het internationaal humanitair recht. In sommige gevallen kunnen het oorlogsmisdaden zijn,” zegt Donatella Rovera, Amnesty’s senior crisis researcher die net terug is van Mosul.

Amnesty vraagt de Iraakse autoriteiten en de VS-coalitie om de luchtaanvallen waarbij vele burgerdoden vallen onmiddellijk grondig en onafhankelijk te onderzoeken.

“IS gebruikt burgers schaamteloos als menselijk schild, wat een oorlogsmisdaad is. In dichtbevolkte gebieden betekent dit een enorm risico voor de burgers. Het feit dat IS burgers als menselijk schild gebruikt betekent echter nog niet dat de coalitie- en Iraakse troepen geen voorzorgsmaatregelen meer moeten treffen om burgers te beschermen,” zegt Donatella Rovera.

Burgers worden ook gedood of verwond door willekeurige mortieraanvallen die zowel uitgevoerd worden door IS-strijders als Iraakse troepen in bevolkt residentieel gebied. Mortieren kunnen niet accuraat afgevuurd worden op een militair doelwit. Ze zijn ontworpen voor een open slagveld en zouden nooit gebruikt mogen worden in dichtbevolkte buurten.

“Alle strijdende partijen moeten zich onthouden van het gebruik van mortieren en andere onnauwkeurige explosieven in de dichtbevolkte buurten van Mosul. De burgers zijn het grootste slachtoffer van de strijd om Mosul. De complete onverschillig tegenover het lijden van de burgers van Mosul is stuitend.”

Lees ook

Meer nieuws