Afbeelding
Iraanse kunstenares Atena Farghadani vrijgelaten
Goed nieuws

Iraanse kunstenares Atena Farghadani vrijgelaten

04 mei 2016

3 mei 2016 werd de Iraanse kunstenares Atena Farghadani vrijgelaten uit de Evin-gevangenis in Teheran.

Bij haar vrijlating zei Farghadani dankbaar te zijn voor de steun van alle cartoonisten, activisten en organisaties, maar ze blijft bezorgd over alle anderen die nog in de cel zitten en het zwijgen zijn opgelegd. Ze wil in Iran blijven en haar werk als kunstenares voortzetten.

12 jaar cel voor cartoon

De 29-jarige Atena Farghadani werd veroordeeld tot 12 jaar cel vanwege haar kritische kunst. Ze gebruikte haar kunst om kritiek te leveren op de Iraanse overheid.

Atena Farghadani maakte een spotprent waarin ze parlementsleden afbeeldde met een dierenkop. Hiermee protesteerde ze tegen wetgeving die vrijwillige sterilisatie strafbaar maakt en de toegang tot anticonceptie beperkt. Ook organiseerde ze een tentoonstelling voor de slachtoffers van de opstanden rond de omstreden presidentsverkiezingen van 2009 en plaatste ze kritische berichten op Facebook. Amnesty beschouwde Atena als gewetensgevangene en startte een petitie voor haar vrijlating. Duizenden activisten ondertekenden deze petitie.

Mishandeling

Atena Farghadani werd in augustus 2014 voor het eerst gearresteerd. Toen ze op borgtocht vrijkwam, zette ze een filmpje op YouTube waarin ze vertelde dat vrouwelijke gevangenisbewakers haar sloegen en haar op een vernederende manier lichamelijke onderzochten.

In januari 2015 werd ze opnieuw opgepakt. Een maand later ging ze in de gevangenis in hongerstaking. Als gevolg hiervan kreeg ze een hartaanval. Toen ze uit het ziekenhuis werd ontslagen, werd ze elf weken in eenzame opsluiting geplaatst.

Atena werd bovendien beschuldigd van 'een onwettige seksuele relatie die aanleunt bij overspel'. Dit omdat ze de hand van haar advocaat schudde. Als gevolg van deze beschuldiging werd ze op 12 augustus 2015 gedwongen om een "maagdelijkheidstest" te ondergaan.

Lees ook

Meer nieuws